Přehled článků Zaostřeno knihy

Svoboda jednoduchého života (recenze)

V říjnu tohoto roku vyšla kniha amerického kvakerského teologa Richarda Fostera „Svoboda jednoduchého života“. Některým českým čtenářům je autor znám – v roce 2008 vydalo nakladatelství Návrat domů jeho knihu Uspořádej svůj duchovní svět (v anglickém originále Celebration of Discipline).

Svoboda jednoduchého života (část obálky)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Pojem jednoduchost, kolem kterého je kniha vystavěna, zní v angličtině simplicity (anglický titul knihy je Freedom of Simplicity). Jiným českým ekvivalentem tohoto slova je prostota a na mnoha místech by toto slovo sedělo lépe. Nicméně autor vychází z nesnadného biblického obratu: V Kázání na hoře (Mt 6,22; paralela je v Lk 11,34) čteme o „jednoduchém“ oku (ofthalmos haplus). Většina českých překladů má „štědré“ nebo „čisté“ oko; nejlepší je ojedinělý překlad v Nové Bibli kralické, která má slovo „prosté“. Foster dokládá, že protikladem „jednoduchého“ oka je oko „zlé“. Řečtina má i slovo diplus, které znamená „dvojaký“. Jak tomu Foster rozumí, nebudu zde vysvětlovat – tajemství nechť objeví sám čtenář.

Autor nabádá k prostotě jak v životě osobním, tak v životě církve, ale i obce. Patří k tomu táboru amerických evangelikálů, kteří nehledají únik před světem, ale naopak považují za správné se ve světě (i v politice) angažovat.

První část knih ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné