Přehled článků Příběhy duchovní život hudba chvály služba

„Pokud máte ke chválám pomazání, usilujete o profesionalitu,“ říká John Watson z Vinesongu

John Watson je zakladatelem a mnohaletým vedoucím mezinárodní „misionářské“ vokální skupiny Vinesong a v oblasti chval je všeobecně respektovanou osobností s mnoha zkušenostmi. Při jeho návštěvě České republiky jsme se ho mj. zeptali na některá kontroverzní témata spojená s uctíváním a s vedením chval.

John Watson (2014), foto FB Restoration House Hamilton

K uctívání a k modlitbám křesťané občas přistupují jako k prostředku, jak Boha „přimět“ k nějaké činnosti…

To je kontroverzní téma. Jistě, nemůžeme Boha přimět, aby něco udělal, ale můžeme mu k tomu dát prostor. Někdy můžete při chválách začít a mít pocit, že Bůh snad ani není v místnosti, ale ve chvíli, kdy končíte, cítíte jeho přítomnost.

Smutné je, když vedoucí chval chtějí Boží přítomnost uměle „vytvořit“. Napodobují, co viděli u známých chváličů, používají „speciální“ hudební nástroje (např. šófary)…

To jsem zažil na spoustě míst. Dokonce jsem s mnoha takovými hudebníky byl na jednom pódiu. Jsou to umělci bez pomazání a cítí se kvůli tomu nesví. My také usilujeme o profesionalitu, ale bez extrémů. Důležité je, aby uctívání vycházelo ze srdce, ne z hlavy. Co vychází ze srdce, je z lásky, a to se pozná. Pastor by si měl takových věcí všímat a nesprávné věci zastavit. Ovce jsou takové, jaký je jejich pastýř.

Občas se setkávám s (více či méně ot ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné