Přehled článků Zaostřeno misie Afrika ženy

Život v zemi, kde žena má jen poloviční hodnotu

Obyvatele africké země, ve které pracuji, spojili na začátku 20. století do jedné země Francouzi, a po pravdě, moc se jim to nepovedlo. Výsledkem je kulturně i nábožensky nesourodý slepenec dvou stovek národů. I mezi místními dochází ke kulturním nedorozuměním a cizinec se jen pomalu orientuje v tom, jaká společenská pravidla kde platí. Já jsem se ocitla v muslimském městě na severu země a první dva roky mého života zde byly ve znamení rozšiřování obzorů, stále nového přehodnocování chování lidí okolo sebe a také mnoha kulturních přešlapů.

foto archiv autorky

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Jednou z prvních věcí, kterou tady člověk o sobě něco sděluje, je oblečení. Muslimské ženy v mém městě se halí od hlavy až po paty do dlouhého pruhu látky, tzv. lafay, zatímco z jižních regionů přistěhovalé křesťanky nosí na míru šité šaty se vzorovaným potiskem. Já se oblékám stejně jako mé muslimské sousedky, protože tohle město je mým novým domovem.

Manželka pastora za celých 30 let manželství se svým mužem ani jednou nejedla.

Pro mnoho lidí v Evropě je zahalená žena symbolem islámského útlaku a ptají se, jestli se takhle oblékat musím. Nemusím. Ale chci se oblékat tak, aby mě místní nepovažovali za nemravnou. A proto nemám potřebu vystavovat na ulici na odiv své vlasy. I když se nám to může zdát povrchní, je tu často důležitější to, co děláte, než to, co si o tom myslíte. A tak když jedné místní ženě lidé vyčítali, že se příliš často setkává s běloškami, argumentovala tím, že jsou to samé slušné ženy – všechny přece nosí lafay.

Celo ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné