Přehled článků Téma víra umírání stáří

„Můžeme jen tam, kam nás lidé pustí.“ Pavlína Oubrechtová o doprovázení umírajících

Prožít poslední dny své životní pouti v bezpečí a zázemí svého domova, smířeni a obklopeni blízkými lidmi, si přeje většina z nás. Naplnit toto přání alespoň některým pomáhá Domácí hospic Křídla.

Pavlína Oubrechtová (foto FB Diakonie AC)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Před pěti lety jste stála u vzniku Domácího hospice Křídla v Sedlčanech. Jaká byla cesta k jeho založení?

Myšlenky na zřízení hospice byly dány tím, že jsem byla zdravotní sestřička a pracovala jsem na různých jednotkách intenzivní péče na chirurgických oborech v Praze. V roce 2004 umírala moje maminka. Přestože si většina lidí přeje zemřít doma, pokud možno klidnou a pokojnou smrtí, většině se to nepodaří. Před námi tedy bylo rozhodnutí dopřát mamince, aby mohla zůstat tam, kde se narodila, a zemřít doma. Díky lidem, kteří se kolem sešli, se opravdu podařilo ji doprovodit domů. Byl to první počin, kdy jsem si říkala, že by bylo fajn, kdyby něco podobného fungovalo i pro ostatní. Tuhle myšlenku jsem ale kvůli malým dětem na 12 let odložila.
Ale jak jsou Boží cesty pestré, zajímavé a dobrodružné, často se věci postupně skládají dohromady. Člověk si rozšiřuje obzor ve věcech, které ho zajímají, dostane se do kontaktu s různými lidmi...
V roce 2016 za mnou přišla jedna ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné