Přehled článků Zaostřeno Izrael politika společnost

Mojmír Kallus: Anonymní „akademici“ a povinnost inteligentních lidí

Propalestinští internetoví aktivisté před pár dny zaútočili na Irenu Kalhousovou, odbornici na Blízký východ, a žádali Univerzitu Karlovu, kde přednáší, aby s Kalhousovou ukončila spolupráci. Přinášíme reakci Mojmíra Kalluse, ředitele české pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ):

Mojmír Kallus, foto ICEJ

Tak vyhazov z fakulty by chtěli jacísi „Akademici proti apartheidu“. Ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Irena Kalhousová prý „papouškuje rasistickou sionistickou propagandu“.

To je fakt jako z Rudého práva (neblahé paměti).

Členové této anonymní skupiny (kolik jich je?) mají zjevně vzor v zahraničí a jejich cílem je zastrašit ty, kdo mají jiný názor, a znemožnit svobodnou diskusi, jak jsme toho již svědky na některých amerických univerzitách. Irena Kalhousová je odbornice, která podporuje dialog a vede férovou otevřenou debatu. Právě v této době je nepochybně člověkem na svém místě.

Anonymní aktivisté si patrně neuvědomili, že v našem kontextu, kdy máme zkušenost s dvěma totalitami v minulém století, mohou jejich akce vyvolat opačný efekt, než zamýšleli. Ať už jsou to výzvy k bojkotu Židů nebo srovnávání sionismu s rasismem, obojí jsme už zažili v režii zavrženíhodných režimů. Zaznamenal jsem už řadu sympatických reakcí na obranu Kalhousové.

Chtělo by se mi věřit, že je to pouze směšné. Obávám se ale, že neadekvátní mediální hluk, který jejich akce vyvolala, může zase jednou kapkou přispět k vytváření atmosféry, v níž Židé jsou nakonec označeni za viníky všeho zla. Starší generace vědí, kam to vede. Nechci být zbytečně alarmistický, ale myslím si, že v každém takovém případě je potřeba se ozvat.

Jak to předpověděl George Orwell? Přijde doba, kdy první povinností inteligentních lidí bude opakovat samozřejmosti.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné