Přehled článků Zaostřeno misie Afrika cestování

Chceš čaj, nebo facku? aneb Jak se žije mezi Masaji

Po návštěvách Tanzanie (2019) a krátkodobém misijním výjezdu v roce (2021, 7 týdnů) jsem se v lednu 2022 přestěhovala do osady Loltepes v oblasti Simanjiro v masajské stepi a připojila se k mezinárodnímu misijnímu týmu. Původně jsem měla vyučovat angličtinu v místní státní základní škole, ale to se z tanzanské strany nenaplnilo. V Loltepesu jsem 15 měsíců pracovala jako misionářka, učitelka v mateřské škole a kuchařka. V dlouhodobé misii v Tanzanii a ve službě převážně masajským dětem a ženám chci pokračovat.

foto archiv autorky

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Masajové jsou jedním ze 120 kmenů, které v Tanzanii žijí. Na světě jich je přibližně 800 000, z toho 250 000 v severní Tanzanii, ostatní jsou na území sousední Keni. Žijí polonomádským způsobem života, většinou v kmenových vesnicích, kterým se říká boma, a věnují se pastevectví. Mají svůj kmenový jazyk maa, ovšem úředními jazyky Tanzanie jsou angličtina a svahilština.

V masajské stepi žijí lidé hluboko pod hranicí chudoby a ve veliké podvýživě. Není neobvyklé, že zde lidé umírají hladem.

Masajové praktikují mnohoženství. Jsou zde vícepočetné rodiny a děti, zvláště ty nejmladší, jsou velmi milovány. Ženy či miminka však často umírají při porodech. I přesto, že je v Tanzanii základní školní docházka povinná, mnoho dětí se do školy nikdy nedostane. S tím souvisí velký podíl negramotných lidí v kmenu Masajů. V mé generaci (je mi 46 let) je více než polovina lidí, kteří do školy nikdy nechodili, a to buď z finančních důvodů, anebo proto, že škola byla vz ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné