Přehled článků Aktuálně akce církev misie výročí vedení

4. Lausannský kongres: Jak společně urychlit šíření evangelia?

22.–28. září se v jihokorejském Soulu konal čtvrtý kongres Lausannského hnutí. Sešlo se na něm přes 5200 lidí z 202 zemí, kteří společně hledali možnosti, jak pomocí globální spolupráce urychlit šíření evangelia.

foto facebook Lausanne Movement

„Jedním z věroučných pilířů evangelikalismu je tzv. Lausannská smlouva, kterou před 50 lety zformulovali John Stott, Billy Graham a další výrazné osobnosti. Spolu s dalšími vytvořili celosvětové hnutí vytvářející prostředí, v němž se mohou církve a sbory, kterým jsou evangelikální myšlenky blízké, vzájemně inspirovat a předávat si zkušenosti ohledně evangelizace, vzdělávání, publikační činnosti, pomoci pronásledovaným křesťanům, hledání finančních zdrojů pro projekty, zakládání sborů atd.,“ vysvětlil David Novák, předseda Rady Církve bratrské, který se lausannského kongresu v Soulu zúčastnil.

K 50. výročí hnutí byla na čtvrtém kongresu vydána zpráva o „stavu Velkého poslání“ (the State of the Great Commission report). Ta se pomocí nejrůznějších dat shromážděných více než 150 odborníky snaží odhalit, kde máme v šíření evangelia největší mezery a kde čekají příležitosti. Snaží se předpovědět, jak se bude vyvíjet světová společnost do roku 2050 a co to pro církev a zvěstování evangelia znamená.

Zpráva poukazuje např. na „výzvu evangelizace v digitálním věku“. Digitalizaci nelze v misijní práci ignorovat a je třeba se naučit digitální platformy efektivně používat a digitální hranice překračovat.

Další výzva je podle této zprávy demografická: celosvětově výrazně roste společenská střední třída a do roku 2050 také významně vzroste počet lidí nad 60 let. Církve by měly věnovat více pozornosti duchovním potřebám této věkové skupiny a přizpůsobit tomu své evangelizační strategie.

Lausannský kongres z této zprávy vycházel, připomněl potřebu neustále se přizpůsobovat globálním změnám a diskutovalo se zde o možnostech budoucí úspěšné globální misijní spolupráce. Proběhla řada plenárních zasedání, ale i množství regionálních, národních a mezioborových setkání.

Například kazatel Rick Warren při své přednášce představil deset praktických prvků, vycházejících z knihy Skutků, důležitých pro „dokončení úkolu“. Byla mezi nimi „modlitba za Boží moc“, „překlad Bible“, „vyučování každého věřícího“, využívání „našich domovů“, „radostné svědectví“ nebo „finanční oběti“.

„Pokud je v Písmu církev přirovnávána k živému organismu, pak jednou ze známek zdravého života je, že se množí. A známkou zdravé církve je, že roste. ... Lausannské hnutí, které zastřešuje velkou část současných evangelikálů, nabízí skvělé zdroje a inspiraci. ... Obávám se, že pokud neuvidíme jiné způsoby služby, jiné důrazy a jiné styly zbožnosti, nemáme moc šanci pohnout se dál,“ napsal v článku pro Život víry David Novák.

Další celosvětové setkání Lausannského hnutí bude určeno mladým vedoucím (do 40 let) a bude se konat v roce 2026 v brazilském Sao Paulu.


The Gospel Herald Church, Evangelical Focus

+ 2 fotografií

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné