Přehled článků Zaostřeno nekrolog hudba umění

Zemřel Josef Hrubý, frontman skupiny Učedníci

22. května 2024 tragicky zemřel Josef Hrubý, zakladatel a frontman folkové skupiny Učedníci. Skupina to uvedla na svém facebookovém profilu a webové stránce. „Děkujeme za jeho život a poselství, které se nese jeho tvorbou. Láskyplně vzpomeňme na Josefa a jeho blízké,“ uvedli jeho spoluhráči.

Josef Hrubý (foto FB Učedníci)

Skupina Učedníci vznikla kolem roku 1984 jako místní kostelní schola, nicméně postupně se stala jedním z nejvýraznějších zástupců českého křesťanského folku konce 80. a 90. let. Mnoha posluchačům se Učedníci vryli do paměti díky svým albům, jež byla většinou komponována jako tematická pásma. Nahrávky nejprve vycházely samizdatem (na sklonku socialismu se kazety s jejich nahrávkami šířily díky opakovanému kopírování), později již byly vydávány oficiální cestou.

Mezi nejznámější alba Učedníků patří Josef Egyptský (1988), Vzpomínky na Františka (1990), Na prahu života (1991), Racek (1993) nebo Bílá růže (1995). Mnohé z jejich písní v církevních kruzích takřka zlidověly a byly zpívány při setkáních mládeže i na bohoslužbách. Jejich skladby odvysílal např. Český rozhlas, Rádio 7, rádio Proglas, rádio Vatikán, Česká televize nebo televize Noe.

Po mnohaleté přestávce Učedníci před několika měsíci obnovili činnost, připravovali nové písně, odehráli několik koncertů a plánovali další (např. 9. června měli vystoupit na festivalu Slezská lilie v Ostravě). Tento restart kapely je nyní nečekaně přerušen.


V dubnu 2023 byli Učedníci hosty pořadu Cvrlikání na TV Noe. Záznam můžete zhlédnout zde.

AKTUALIZACE (28. 5.): Skupina Učedníci nakonec na Slezské lilii vystoupí i bez Josefa Hrubého. Organizátoři to uvedli na svém facebooku.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné