Přehled článků Aktuálně církev děti pronásledování společnost

Velká Británie: Nepřátelství vůči křesťanům

Více než polovina křesťanů ve Velké Británii (UK) se setkala s nepřátelstvím a výsměchem kvůli své víře. Průzkum mezi 1562 křesťany různého vyznání a věku ukázal, že s nepřátelstvím se při diskusi o své víře setkalo 56 % z nich, uvádí studie „The Costs of Keeping The Faith“ (Cena za zachování víry) organizace Voice for Justice UK (Hlas pro spravedlnost). 18 %, zejména mladších lidí, uvedlo, že trpěli diskriminací.

ilustrační foto Spencer Means, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

„Znepokojující je vysoká míra autocenzury mezi mladšími respondenty; pouze 36 % mladší generace vnímá svobodu vyjadřovat své názory týkající se víry v práci,“ uvedla Anja Hoffmannová, výkonná ředitelka Observatoře pro netoleranci a diskriminaci křesťanů v Evropě (OIDACE). Doplnila, že čísla jsou srovnatelná s podobnými pozorováními „o rostoucím tlaku proti křesťanům“ a že se „Spojené království v minulých letech vždy umisťovalo na předních místech mezi evropskými zeměmi omezujícími náboženskou svobodu“.

Rodiče často cítí potřebu svým dětem říkat, že mají o své víře mlčet, aby se vyhnuly šikaně.

Podle průzkumu nejvíce trpěli očerňováním, někdy vedoucím až ke ztrátě zaměstnání, křesťané s konzervativními společenskými postoji. Výrazně se nepřátelství proti křesťanům projevuje rovněž ve školách.  Rodiče se často cítí nuceni svým dětem říkat, že mají o své víře mlčet, aby se vyhnuly šikaně. Z propagace negativních stereotypů o křesťanech byla obviňována také média.

„Křesťanství je základem britské společnosti, na němž stojí naše tolerance a přijímání rozmanitosti,“ řekla Lynda Roseová, ředitelka Voice for Justice. „Náš průzkum však ukazuje, že křesťané ve Velké Británii jsou na pracovišti i ve společnosti stále častěji vystaveni diskriminaci. ... Pokud chceme chránit naši toleranci a svobodu, musíme chránit křesťanství jako takové,“ dodala.

Výsledky průzkumu byly zveřejněny v polovině června, v době, kdy šéf londýnské metropolitní policie Sir Mark Rowley vyjádřil znepokojení nad „nehoráznými mezerami“ v legislativě týkající se zločinů z nenávisti. Policie chce, aby se komunity cítily bezpečně, ale uznává problémy spojené s lidmi, kteří mají „velmi odlišné názory“.


Christian Daily

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné