Přehled článků Aktuálně Afrika uprchlíci

Súdán: Křesťanské rodiny jsou rozdělené válkou

Kvůli občanské válce uprchlo od dubna 2023 ze svých domovů asi 12 milionů Súdánců. Mezi nimi je i 750 000 příslušníků převážně křesťanských kmenů, kteří odešli do regionu v pohoří Nuba na jihu země, kde se nachází autonomní stát. V důsledku vysídlení a pokračujících bojů došlo k rozdělení mnoha rodin.

Uprchlíci v Jižním Súdánu (ilustrační foto Jill Craig, VOA)

„Od vypuknutí občanské války máme registrováno mnoho nezvěstných lidí, dokonce i mou vlastní dceru,“ řekl pastor Morris, dlouholetý církevní představitel v pohoří Nuba. „Nemáme s dcerou žádné spojení a nevíme, co s ní je,“ dodal. Mnozí, kteří se dostali do relativního bezpečí v pohoří Nuba, bojují o přežití kvůli nedostatku jídla a základních potřeb.

Tzv. Súdánská válka vypukla 15. 4. 2023 během oslav Ramadánu, kdy se proti sobě postavily súdánská armáda pod vedením generála Abdala Fattáha Burhána a Jednotky rychlé podpory vedené generálem Muhammadem Hamdanem Dagalem.

V květnu 2024 varovaly mezinárodní organizace, že miliony obyvatel jsou na pokraji hladomoru. V srpnu podle UNICEF kvůli omezení přístupu humanitární pomoci vypukl hladomor v táboře Zamzam, který poskytoval útočiště více než 400 tisícům vysídlených osob v regionu Severní Dárfúr.


zdroj: Hlas mučedníků, ČTK

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné