Přehled článků Aktuálně církev pronásledování politika

Nikaragua: Církve přišly o právní status i majetek

Mezi 169 organizacemi, kterým byl v rámci nejnovějšího zásahu nikaragujského režimu odebrán právní status, jsou i desítky protestantských církví a Nikaragujská evangelikální aliance.

Zatčení kněze v Nikaragui před dvěma lety (foto AL Jazeera English / YouTube)

Stalo se tak jen několik týdnů poté, co byla zrušena právní registrace 1500 neziskových organizací, včetně církví. Celkový počet organizací zrušených od roku 2018 se tak zvýšil na 5 552.

Mezi zrušenými církvemi jsou i protestantské denominace s dlouhou historií – např. Episkopální církev Nikaraguy a Moravská církev Nikaraguy, jejichž kořeny sahají do let 1612 a 1847 a které poskytují vzdělávání a další služby v oblastech obývaných převážně domorodým obyvatelstvem a lidmi afrického původu.

Právní status byl dále zrušen První baptistické církvi v Managui (hlavním městě Nikaraguy), která byla založena v roce 1917 a je známá svými rozsáhlými komunitními službami, včetně škol, semináře, nemocnice a rozhlasové stanice. Zrušeny byly i novější a méně známé protestantské denominace.

Majetek těchto organizací, včetně budov a pozemků, bude nyní převeden pod státní kontrolu, čímž krajně levicová vláda prezidenta Daniela Ortegy pokračuje v sérii zabavování majetku, z něhož dříve profitovala nikaragujská armáda nebo Institut sociálního zabezpečení.

Ortegova vláda se dosud zaměřovala především na římskokatolickou církev, zejména v regionech, kde církevní představitelé otevřeně kritizovali porušování lidských práv. Napjaté vztahy mezi státem a křesťanskými vedoucími ukazují i případy, jako bylo vyhoštění sedmi katolických kněží do Říma.


Christian Post

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné