Přehled článků Aktuálně pronásledování smíření

Mexiko: Přes 150 evangelikálů se po měsících exilu vrací domů

V mexickém státě Hidalgo bylo před pěti měsíci vedoucími představiteli komunity a náboženských skupin násilně vysídleno 150 místních evangelikálních křesťanů, včetně 70 dětí a kojenců. Nyní se mohou vrátit domů.

Křesťanské komunity v Mexiku (foto Christian Solidarity Worldwide)

Nátlak na křesťanské menšiny v této oblasti Mexika je dlouhodobým problémem. 26. dubna 2024 však konflikt vyvrcholil a představitelé vesnic, převážně římskokatolického vyznání, odpojili elektřinu, zdemolovali kostel a zablokovali protestantským křesťanům přístup do jejich domovů.

Násilně vysídlená skupina žila nejprve v obecní budově a později ve sportovním areálu. Byli odkázáni na potraviny od místních církví a k hygieně používali vodu z řeky, což bylo příčinou mnoha onemocnění.

Prezident a výkonný ředitel Open Doors USA David Curry již dříve pro Christian Post uvedl, že „tradicionalističtí katolíci mexické křesťany často pronásledují“ a toto pronásledování se podobá „klanovému násilí“, ke kterému dochází v malých venkovských skupinách vyznávajících stará lidová náboženství.

Stát, místní vesnické úřady a vysídlení křesťané nyní dosáhli dohody. Na jedné straně budou obnoveny dodávky elektřiny a vody do křesťanských domů, na druhé straně se evangelikální komunita zavázala obnovit příspěvky do komunitních fondů, které od roku 2015 neplatila. Stát přestane trestně stíhat osoby zodpovědné za vysídlení křesťanů a obětem poskytne čas na posouzení škod a umožní jim požádat státní úřady o finanční pomoc.

Podle některých analytiků je netolerance v těchto oblastech způsobena zákonem o zvycích („Law of Use and Customs“), který umožňuje domorodým komunitám jednat způsobem, který je někdy v rozporu s vnitrostátními a mezinárodními normami v oblasti lidských práv.


Evangelical Focus

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné