Přehled článků Být mladý duševní problémy mládež výzkum

Jakub Vejmělka: Ježíšových učedníků bylo jen dvanáct

Když se dívám na výsledky průzkumu religiozity mládeže, těžko se bráním jisté míře pesimismu. Nicméně se na tato data dá pohlížet jako na pomyslný budíček, jako na příležitost zamyslet se nad tím, jak jako křesťanské církve i jednotlivci dostáváme Kristovu povolání nést dobrou zprávu do celého světa.

foto Freepik.com

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Při detailnějším pohledu na výsledky je až alarmující, jak vysoký je podíl mladých lidí, kteří se cítí velmi nešťastně. V praxi vidíme, že mladí lidé jsou v období dospívání křehcí a že toto období života přináší nelehké výzvy a mnohá očekávání. Pokud porovnáme výsledky roku 2022 s rokem 2011, vidíme v této oblasti výraznou změnu k horšímu. Je zřejmé, že se doba pandemie a války na Ukrajině podepisuje jak na psychickém stavu mladých, tak na jejich vnímání štěstí. Povzbuzením a nadějí však zůstává, že mezi studenty, kteří svoji víru skutečně žijí, je tento pokles velmi nízký, a dá se tedy konstatovat, že v životě častěji vnímají štěstí.

Nedávno jsem slyšel myšlenku jednoho amerického křesťanského komentátora a pastora, který s nadsázkou říkal, že v dnešní době by kvalifikací na vedoucího mládeže měl být titul z psychologie. Otázkou skutečně je, jak můžeme na realitu zhoršeného psychického zdraví v našich společenstvích reagovat. Domnívám se, že pilířem zůstávají učednické principy, síť vztahů, péče o jednotlivce. Mít vystudované psychology možná není nutné, ale věnovat se tématům krizové intervence, pastorace a péče je klíčovým impulzem pro vzdělávání pracovníků s mládeží. Jak říká můj kamarád a pastorační pracovník Jiří Jedlička: „Nejprve je důležité naučit se neublížit ještě víc.“

Přispět může každý z nás. Nechejme se proměňovat Kristovou láskou a se zájmem a bez odsuzujících předsudků vyjděme k mladé generaci se zprávou o naději pro každého. Buďme vnímaví na jejich potřeby a příběhy. Pojďme s nimi kousek života. Nemusí to být nic velkého, ale nebuďme lhostejní vůči tomu, co prožívají. A pokud by nás měla paralyzovat malá čísla mladých lidí, kteří v Krista věří, vzpomeňme, že Ježíš sám začínal s ještě menší skupinou.

Autor je zástupcem ředitele KAM.

Mohlo by vás také zajímat

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné