Přehled článků Aktuálně vězení islám pronásledování

Írán propustil dva křesťanské vězně

Začátkem října byl na svobodu propuštěn íránsko-arménský pastor Anúšavan Avedian (62). Stalo se tak na základě úspěšného odvolání poté, co si odpykal něco přes rok z desetiletého trestu.

Anúšavan Avedian (foto Article 18)

Avedian byl zatčen v srpnu 2020, kdy asi 30 agentů zpravodajských služeb vtrhlo na soukromé shromáždění v jeho domě ve čtvrti Narmak na severovýchodě Teheránu.

O několik dní později byl po téměř pěti letech propuštěn další křesťanský konvertita, Mehdí Akbari, známý jako Jásir. Odvolacím soudem v Teheránu byl propuštěn poté, co mu byl zkrácen desetiletý trest. Během jeho pobytu ve vězení mu zemřel jediný syn. Při propuštění se s Jásirem před vězením setkala jeho rodina a také jeho přítel a křesťanský konvertita Mehdí Rochparvar, po jehož boku byl odsouzen a který byl z vězení propuštěn loni.

Lidskoprávní organizace Article 18, která se zasazuje o náboženskou svobodu, vítá tyto zprávy a zároveň vyzývá k okamžitému propuštění nejméně 20 dalších křesťanů, kteří si v Íránu stále odpykávají trest kvůli svému přesvědčení. „Írán se již příliš dlouho zaměřuje na křesťany jen kvůli jejich víře, a zároveň na světové scéně tvrdí, že ‚nikdo není vězněn pro svou víru‘. Případy Jásira, Anošavana a mnoha dalších prozrazují nepravdivost tohoto tvrzení,“ uvedl Mansúr Bordží, ředitel Article 18.


Premier, The Christian Post, Křesťan dnes

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné