Přehled článků Z historie misie historie otroctví

„Věčné pokolení, tihle Moravané!“ Ochranovští misionáři mezi otroky v Karibiku

12. června 1722 dorazili pod vedením Christiana Davida první exulanti z moravského Suchdola do Berthelsdorfu v Horní Lužici na panství hraběte Zinzendorfa. Zde brzy vznikla nová obec Herrnhut (Ochranov), která rychle rostla. Hrabě Zinzendorf opustil místo justičního rady u královského dvora v Drážďanech a přestěhoval se do Herrnhutu, aby tam vedl sbor. V dalších letech sbor sice rostl, narůstaly ale také problémy a krize. 13. srpna 1727 zažil Ochranov probuzení, „den vylití Ducha svatého“. Byly zahájeny tzv. „hodinové přímluvy“, nepřetržitý modlitební řetěz trvající 100 let. Rok nato začal Zinzendorf vydávat „Hesla Jednoty bratrské“ a rozjela se misijní práce na mnoha místech světa.

Stavba školy na ostrově Sv. Kryštof (archiv redakce)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

O misii mezi pohany v nejzapadlejších koutech světa snil Mikuláš Ludvík Zinzendorf už v dětství. První moravští misionáři ale směřovali nejprve především zpět na Moravu, do Slezska a Čech. V únoru 1728 se sešlo 150 bratrů a sester na prvním, později pravidelném tzv. sborovém dnu (Gemeintag), aby se zabývali misijními plány. Hned nato byla v Herrnhutu zřízena jakási misijní škola – čtyři světnice byly uvolněny pro 26 svobodných mladých mužů, kteří po zaměstnání měli být vyučováni „v psaní, medicíně, češtině nebo co jim jinak na budoucích cestách může být užitečné“. Na cesty byli misijní kandidáti připravováni duchovně, duševně i tělesně. Často spali jenom na prknech, i když měli k dispozici slamníky. Byli naprostými služebníky, obětaví a nesebestřední, pilní a vytrvalí. Dohled nad nimi měl Christian David.

První misijní cesty měly jednorázový výzkumný charakter, i když za nimi stálo odhodlání v budoucnu na místě zůstat, pozdější byly pravidelně opakovány. První misionáři byl ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné