Přehled článků Zaostřeno knihy

Učedníkem rabína Ježíše (recenze)

Číst Bibli bez znalosti tehdejší kultury a zvyků je jako číst s brýlemi na dálku. Vidíme poněkud rozmazaně, mnohé nám uniká a snadno může dojít k mylné interpretaci textů. Nedávno se mi dostala do ruky kniha „Učedníkem rabína Ježíše“, která čtenáře hned vtáhne do novozákonní doby. Je psaná čtivě a poutavě pro laiky, ale má co nabídnout i odborníkům. Informace a pojmy jsou prokládané příběhy a obě pisatelky sdílí svou osobní cestu víry k jejím hebrejským kořenům. Každá kapitola je doplněna otázkami či praktickými úkoly.

Výřez z obálky knihy Učedníkem rabína Ježíše

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Člověk pochopí, že být učedníkem rabína nespočívalo ani tak v předávání vědomostí, jako spíš v napodobování toho, jaký rabín byl. Proto učedníci s rabínem trávili spoustu času, žili s ním. Když Otec u Ježíšova křtu říká: „Toto je můj milovaný Syn, v něm mám zalíbení“, odkazuje na tři verše ze tří hlavních částí hebrejské Bible a říká tím: „Toto je můj milovaný Izák, toho jsem si vyvolil, aby naplnil dávná proroctví, ten bude obětován jako Beránek bez viny.“ Asi už tušíte, o které verše se jedná, každopádně v knize je o Ježíšově vztahu k Písmu celá kapitola.

Možná budete překvapeni, když zjistíte, že mezi křesťany obecně rozšířený názor na židovské chápání Zákona (resp. Tóry) se v mnohém mýlí, a Tóra vám přiroste k srdci, protože i Ježíš Tóru miloval. On je jejím pravým naplněním, protože samou podstatou Tóry je láska. Stejně tak dostane hlubší význam společné stolování i Večeře Páně, když si prožijete s Ježíšem šabatovou či pesachovou večeři a přečtete si skutečný příběh ze současnosti o jídle smíření (tzv. sulcha) mezi mesiánským židem, který omylem autem srazil palestinského chlapce, a rodinou chlapce.

A konečně vám dojde, jak myslel Pán Ježíš verše o Božím království, které už je zde a je jako hořčičné zrnko. Proč jeho současníci očekávali politickou vládu, ale mýlili se, protože Boží království tvoří ti, kterým vládne Bůh. Ráno budete vstávat s požehnáním na rtech, které vyslovoval Ježíš, a najdete ho spolu s dalšími židovskými modlitbami na konci knihy. Bible je plná detailů a symbolů typických pro hebrejské myšlení a mnohé z nich pisatelky v knize zmiňují, vysvětlují a propojují do zajímavých souvislostí. Třeba modlitební třásně na oděvu a uzdravení ženy s krvotokem.

Závěrečná kapitola je praktickým a realistickým doporučením, jak se vyvarovat chyb ve vztahu k našim židovským kořenům, protože někteří křesťané začnou být více židy než leckteří židé. Je dobré být si vědom, z jakých zdrojů a komentářů čerpat. A konečně, že v církevních dějinách se kladl důraz na vyznání víry, ale v židovské tradici Ježíšovy doby a v hebrejském myšlení Bible jde především o to, svou víru žít. Myslím si, že tato kniha by měla patřit mezi „povinnou četbu“ každého křesťana.


Daniela Kenningová, ČCE Olomouc

Ann Spanglerová a Lois Tverbergová: Učedníkem rabína Ježíše, Institut Williama Wilberforce, 2022. Knihu je možné zakoupit v internetovém knihkupectví KMS (www.knihykms.cz).

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné