Přehled článků Téma všední život akce svědectví mládež evangelium

Smysluplné zážitky v kostýmech. S Petrem Holým o křesťanském larpu

Ostravský sbor Crex (čti „kreks“), který je součástí CityChurch, se na webu představuje jako tvůrčí skupina zážitkových příběhů, her a larpů doplněných o duchovní inspiraci. Zajímalo nás, co to znamená. S Petrem Holým, jenž se podílel na jeho vzniku, jsme proto mluvili nejen o založení skupiny Crex a jejích aktivitách, ale především o larpu, jeho potenciálu pro sdílení evangelia i o možných nebezpečích...

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Věnujete se tzv. larpu. O co se jedná?

Byť zní tato otázka jednoduše, odpovědět na ni je nesnadné. Ne proto, že by larp nešel popsat, ale především kvůli tomu, že se jedná o zážitek, který se často těžce přenáší na papír. Spousta lidí, kteří už o larpu hodně slyšeli i četli, mi teprve poté, co jej sami prožili, přiznali, že konečně pochopili, oč se jedná. Zde se více než kdekoliv jinde ukazuje, že teorie je něco jiného než praxe. Takže nejlepší představení larpu je si ho zahrát.

Ale abych se nevyhýbal otázce: LARP je zkratka anglického Live Action Role Playing, stručně řečeno „hraní her v rolích“. Účastníci se stanou součástí příběhu, ve kterém každý ztvárňuje jedinečnou postavu. Mají svou minulost, charakter, motivy a cíle, kterých se snaží dosáhnout, svými rozhodnutími a jednáním mohou ovlivnit děj i závěr celého příběhu. Na rozdíl od divadla, kde je předem daný scénář, mají hráči velkou volnost, jak mohou reagovat.

Jak jste se k larpu ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné