Přehled článků Život a vztahy rodina děti stát politika

„Rodiny s dětmi zachraňují stát,“ říká ekonomka a matka čtrnácti dětí

S Američankou Catherine Pakalukovou jsem měla domluvenou schůzku v lobby jednoho malostranského hotelu. Přivítala mě usměvavá a přátelská žena, která vypadala mnohem mladší, než jak jsem si maminku čtrnácti dětí představovala. Měly jsme původně mluvit hlavně o její práci, ale došlo i na osobní otázky. Z předem dohodnuté půlhodiny se stalo téměř hodinové povídání, během kterého mě nechala nahlédnout do svého uvažování i života.

Catherine Pakaluková, foto baylorisr.org

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Začnu osobní otázkou, nezlobte se, dočetla jsem se, že máte čtrnáct dětí. Jaké to je, být maminkou tolika dětí?

Musím to trochu vysvětlit. Porodila jsem osm dětí. Když jsem si brala svého muže, byl vdovec. Se svojí ženou, která zemřela na rakovinu prsu, měl šest dětí. Brali jsme se s tím, že je vychováme, a netušili jsme, že spolu budeme mít dalších osm. Dohromady je to tedy čtrnáct dětí ze dvou manželství.

Děti, které mají sourozence, mají méně depresí.

Jaké to je? Hodně práce a hodně radosti. Vzali jsme se před dvaceti pěti lety, takže všechny děti z prvního manželství už žijí se svými rodinami v různých státech USA. Často se navštěvujeme. Doma s námi žije už jen sedm dětí (smích). Tři z nich jsou na vysoké škole, čtyři ještě školáci. Našemu nejmladšímu synovi je sedm, nejmladší dceři jedenáct.

Jak jste se rozhodla, že si vezmete vdovce s šesti dětmi?

Bůh byl na jeho straně (smích), já jsem zpočátku velký z ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné