Ptáme se lékaře: Potřebujeme cukr?
Dcera se dočetla, že cukr je škodlivý, a rozhodla se ho vynechat z jídelníčku. Mám se o ni bát? (C. A., Hranice na Moravě)
O svou dceru se rozhodně bát nemusíte. Ani při úplném vyloučení cukru ze stravy se nestane nic negativního – pokud tedy její zájem o diety není varovným signálem možného vzniku poruchy příjmu potravy. (Když totiž mladé dívky začnou mluvit o dietách, vždy znervózním. Někde se totiž tuto informaci musely dočíst. A kde jinde než na nějakém internetovém fóru věnujícímu se dietám. A takováto fóra jsou jako okraj mravkolví jamky: Mravenec se sice může pohybovat na jejím okraji, ale stačí málo, a propadne se mu půda pod nohama.)
Cukrem zde myslíme sacharózu, tedy běžný řepný nebo třtinový cukr. Ten není součástí lidského jídelníčku dlouho – od 15. až 16. století. Když tedy v pátém století před Kristem Nehemjáš svým druhům doporučoval, aby jedli tučná jídla a pili sladké nápoje (Neh 8,10), měl na mysli nápoje slazené ovocným cukrem (fruktózou) nebo medem (glukóza a fruktóza). Spotřeba sacharózy stoupla od středověku mnohonásobně. Mimo jiné proto, že je přidávána k potravinám za úč ...
Celý článek je dostupný pouze pro naše předplatitele.
Máte-li předplatné, PŘIHLASTE SE.
Nemáte aktivní předplatné? Objednejte si ho.