Přehled článků Pohled lékaře zdraví sny mysl

Ptáme se lékaře: Jak řešit nespavost?

Mívám často problémy s nespavostí. Je vhodné brát prášky na spaní? (B. R., Otrokovice)

ilustrační foto Kinga Howard (Unsplash)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Žijeme v době zmítané strachy a nejistotou. Pandemie rozdmýchala odvěký strach člověka z nemoci a ze smrti, a válka probíhající v přímém přenosu tomu příliš nepomáhá. Náš život má svých starostí a problémů také dost. Není se proto čemu divit, že jedním z příznaků naší doby je nespavost.

Zhruba jednou týdně ji řeším s některým ze svých pacientů. A nezřídka se mi v ordinaci objeví pacient s postojem: „Mám problém, dejte mi na něj prášek a jsem zase pryč.“ Ale je to skutečné řešení problému?

Kromě řady prášků na spaní a psychofarmak na zklidnění existuje samozřejmě i spousta spánek usnadňujících bylinek, ale co když je příčina jinde? Proto se (když to jde) pacientů zkouším ptát, jestli jejich nespavost trvá dlouho a jestli není možné, že má nějakou příčinu v práci nebo v osobním životě.

Asi nikdy nezapomenu na pacientku, která si přišla pro recept na prášky na spaní. Protože jsem měl zrovna chvíli času, sebral jsem odvahu a dal jsem jí pár otázek. Vyšlo najevo, že pacientce před lety umřel manžel na selhání ledvin. Samotná smrt manžela ale nebyla příčinou nespavosti. Ta obětavá paní se o manžela roky starala, vozila ho třikrát týdně na dialýzu a pozorovala, jak postupně strádá a chátrá. Aby mu pomohla, darovala mu dokonce jednu ledvinu. Operace se povedla, ale manžel v důsledku zdravotních komplikací nedlouho po transplantaci umřel. A jakkoliv se to může zdát zvláštní, ukázalo se, že důvodem, proč tahle pacientka nemůže spát, je hněv a neodpuštění. „Prostě mu, pane doktore, nedokážu odpustit, že si po tom všem jen tak umřel,“ řekla mi naštvaně a se slzami v očích.

Pokud nemůžete v noci spát a není vám jasná příčina, rád bych vám poradil, abyste se zastavili a možná přestali utíkat sami před sebou k monitorům televize a mobilu. Zkuste to udělat jako Pán Ježíš – ten uměl mistrně využít všechen svůj čas na zemi, a přitom z něho veliký díl trávil o samotě a ve ztišení.

Když se vám povede nejen vypnout všechny obrazovky, ale také upokojit všelijak rozklopýtané myšlenky, je možné, že se někde v labyrintu svého vnitřního světa setkáte i se svými emocemi a s tím, co prožíváte. Je to smutek, samota, strach, frustrace? A když se vám povede nahlédnout i to, z čeho vaše emoce vychází, máte napůl vyhráno. Pak už jde „jen“ o to, dovolit si ty emoce do hloubky prožít.

Pokud toužíte lépe spát, proměňujte se obnovou své mysli. Buďte více v kontaktu sami se sebou a svým prožíváním, odpouštějte druhým, čiňte pokání, nepěstujte si hořkost v srdci, mějte dobré postoje vůči sobě a kvalitní vztahy s lidmi okolo. (A když to opravdu jinak nejde, běžte k lékaři.)


MUDr. David Karaba je praktický lékař.

Mohlo by vás také zajímat

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné