Přehled článků Téma duše hudba umění

Proč má hudba moc nás dojmout

Většina z nás (pokud tedy nejsme hudebníci) o hudbě pravděpodobně příliš nepřemýšlí. Zkuste si ale na chvíli představit svět bez ní. Představte si film bez hudby v pozadí. Svatbu, při níž nevěsta vchází do kostela v naprostém tichu. Nebo ragbyový zápas Poháru šesti národů, kde se národní hymny nezpívají, ale jen recitují.

ilustrační foto Zenartix, Freepik

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

V jistém smyslu by život bez hudby klidně mohl plynout dál. Děj filmu by to nijak neovlivnilo. Snoubenci by se nepřestali brát a zápasy by se dál hrály. V hlubším smyslu bychom však přišli o něco cenného. I když si hudbu ve filmu ne vždy uvědomujeme, hraje významnou roli v tom, že nám pomáhá „cítit“ emoce toho, co vidíme. Hudba doprovázející vstup nevěsty do kostela prohlubuje krásu a vážnost tohoto okamžiku. A co se týče zpěvu hymny... Jsem si jistý, že přinejmenším pro velšský ragbyový tým má zvuk 80 000 krajanů zpívajících hymnu cenu minimálně desetibodového náskoku!

Hudba je mocná. Dokáže rozdmýchat naše emoce, probudit naše touhy a dodat odvahu. Odkud se však hudba bere? A proč je pro nás tak důležitá?

Odpověď na tuto otázku závisí na vašem obecnějším vnímání světa. Pokud je život prostě výsledkem evolučního procesu (a ničím jiným), jak věří mnozí ateisté, pak je krása hudby stěží vysvětlitelná.

Analytická filozofka Patricia Churchlandová svůj pohled na ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné