Přehled článků Nad Biblí Písmo odpočinek

Proč Hospodin sedmý den odpočíval... a co to znamená pro nás

V sedmém dni Pán Bůh nic nekoná a zároveň tento den odděluje od ostatních. To, co nás možná trochu tahá za uši, je, že Hospodin „nic nekoná“. Jak může jen tak nic nekonat, vlastně se flákat? A jak může něco podobného chtít po nás? Sice víme, že odpočinek je potřeba, víme, že nelze pracovat stále, víme o dramatickém nárůstu psychosomatických chorob, které někdy mají původ v tom, že neodpočíváme, ale přesto někde v nás je otázka, červíček, který říká, že jen tak pohřbít jeden den v týdnu je celkem vysoký nárok.

ilustrační foto Freepik

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Protože chceme Božím přikázáním přijít na kloub, ptáme se, proč to či ono Bůh nechal do Bible zapsat. Odpověď na otázku „Proč sedmý den?“ obvykle je, že pokud člověk odpočívá, dokáže poté podávat ještě lepší výkon. Jenže skutečně je zmínka o tom, že Hospodin odpočinul, v Bibli proto, aby lidé byli ještě výkonnější?

Místo faraona nastupuje zaměstnavatel, pocit zodpovědnosti, nekonečné splácení...

Určitě je pravda, že kdo chce podat dobrý výkon, musí se občas zastavit, jinak dopadne jako struna, která se natahuje tak dlouho, až praskne, popř. jako stroj, který se dlouho nepromazal. Jenže uvažujeme-li tímto způsobem, pak je na místě otázka, zda Bůh, když tvořil vesmír, byl na konci svého tvoření tak unavený, že si potřeboval odpočinout, protože by jinak vyhořel. Asi cítíme, že tato logika moc nesedí.

Nechci se pouštět do spekulací, zda se Bůh může, nebo nemůže unavit. Nicméně jsem si téměř jistý, že důvodem toho, že Hospodin odpočíval, nebyla únava ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné