Přehled článků Zaostřeno knihy

Použil Bůh evoluci? (recenze)

Část křesťanské veřejnosti si myslí, že řešením sporu mezi biblickým učením o stvoření a darwinismem je teistická evoluce – že je to řešení, které odpovídá potřebě doby. Idea vývoje zůstává zachována, evoluce je považována za Bohem řízený proces. Jiní ale nesouhlasí; podle nich se jedná o nepatřičný kompromis, který neodpovídá poznání současné vědy, a především je zhoubný z hlediska teologie a víry. Vzniká tak otázka: Můžeme evoluci považovat za Boží stvořitelskou metodu?

ilustrační foto Marguax Ansel, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Hodnotným příspěvkem k této diskusi je kniha „Použil Bůh evoluci?“ německého autora Wernera Gitta. Kniha je rozdělena na části o vědě, antropologii, astronomii, biologii a informatice, v závěrečné kapitole jsou shrnuta nebezpečí spojená s teistickou evolucí. Výklad je vždy podán podle schématu „evoluce – věda – Bible“, takže se v něm čtenář i přes rozmanitost obsahu dobře orientuje. Četné citace z další literatury jsou dokladem autorovy erudice a otevírají čtenářům cestu k dalšímu poučení. Na druhé straně na ně kniha klade i určité nároky, protože povaha látky si žádá určité minimum odbornosti výkladu. To vyvažuje obsáhlý dodatek, kde lze nalézt vysvětlení použitých odborných výrazů.

Uspořádáním látky a kvalitou výkladu představuje kniha ucelený přehled o dané problematice, s podnětnými a často i překvapivými detaily. Z biblického hlediska se jedná především o hodnocení smrti (kap. 3, Příspěvky k antropologii). Podle evoluce je smrt nezbytným faktorem cesty vpřed, nutně tedy ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné