Přehled článků Příběhy svědectví víra

Poslední kamínek do mozaiky (příběh čtenářky)

Pocházím ze smíšeného manželství. Maminka byla Ruska a otec Čech. Rodina mého otce se hlásila k husitské církvi. Později všichni její členové z církve vystoupili. Můj tatínek byl literární vědec a prohlašoval o sobě, že je ateista. Do Moskvy odjel v 50. letech pracovat na své habilitační práci.

ilustrační foto Karl Oss Von Eeja, Pixabay

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Maminka pocházela ze šlechtické rodiny, kde se všichni hlásili k ruské pravoslavné ortodoxní církvi. Tchán mé babičky byl pravoslavný kněz, ve 30. letech byl zatčen a zahynul v lágru. Stejný osud potkal i babiččina manžela. Ten byl zatčen patrně kvůli svému otci.

Babička i prababička byly věřící, pravidelně se modlily a chodily do kostela. Babička už jen do té míry, nakolik to státní orgány dovolovaly (Velikonoce, Vánoce apod.). Maminka měla velmi sentimentální vztah k pravoslavným chrámům, ale s vírou to nemělo nic společného.

Vyrůstala jsem od svých tří let v Čechách (narodila jsem se v Rusku a část nejútlejšího dětství jsem strávila v dětském domově). Maminka žila s otcem ve velmi volném svazku, ne moc šťastném. Když mi bylo 14 let, rozhodla se maminka, že mi prospěje získat část vzdělání v Rusku, a odvezla mě k babičce do Moskvy.

Zůstala jsem tam tři roky a v 17 letech jsem odmaturovala. Tam jsem se poprvé začala zajímat o otázky související s Bohem. Zhlt ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné