Přehled článků Téma duchovní život Písmo víra umění

Petr Húšť: Skutečné umění není neutrální

Umění nedělí lidi podle pohlaví, věkových generací, podle národností a etnik či náboženství, nedělí je ani na věřící a nevěřící. Umění spojuje a promlouvá tak nějak napříč kategoriemi a škatulkami. V tom je jako Bůh. Když je něco krásné, úchvatné, pravdivé nebo hluboké, dotkne se to našeho nitra. Promlouvá naše pojetí víry v Pána Boha k nám i k lidem okolo nás?

ilustrační foto Ashley West, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Pán Bůh jen ten největší kreativec a my lidé často žasneme nad krásou jeho stvoření. Jsme v úžasu nad zapadajícím sluncem, přílivem a odlivem oceánu, majestátně se tyčícími horami nebo zářící noční hvězdnou oblohou. Se zájmem sledujeme let orla, souboj medvědů nebo migrující lososy v řece. My muži jsme nekonečně uchvacováni krásou žen.

„Nebesa vypravují o Boží slávě, obloha hovoří o díle jeho rukou.“ (Ž 19,2) Stvoření je uměleckým dílem Pána Boha. Jenže velikost, krása a hodnota díla jen odrážejí velikost, krásu a hodnotu autora. Když jdu někdy v neděli ze shromáždění, přemýšlím nad naší křesťanskou teologií, nad našimi setkáními, nad tím, zda se naše vnímání Boha nezúžilo a nescvrklo. Zda jsme jím uchváceni – jeho velikostí, krásou a jedinečností, jeho přesahem a neuchopitelností.

Asi ne vždy máme takový dojem, ale největším vrcholem Boží umělecké práce je člověk. „Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, stvořil ho, aby byl obrazem Božím, jako muže a ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné