Přehled článků Příběhy misie historie Asie

Nestoriáni: zapomenutá misie v srdci Asie

Když si člověk prohlédne většinu map šíření křesťanství, získá dojem, že se šířilo z východu římské říše na západ do Evropy a severní Afriky. To je ale jen část příběhu, protože až do 14. století vzkvétaly křesťanské sbory i v Asii, některé z nich existují dodnes. Tato větev církve, nazývaná Asyrská církev Východu, se v pátém století oddělila od hlavního proudu církve, když se přiklonila k odkazu biskupa Nestoria.

Křesťanská královna Sorchaktani, Kublajova matka, s manželem chánem Tolujem

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Heretik Nestorios?

Nestorios byl v pátém století konstantinopolským patriarchou, který se dostal do sporu s alexandrijským patriarchou Cyrilem. Na dogmatické rovině šlo o otázku, zdali v Kristu byly dvě jasně oddělitelné přirozenosti – božská a lidská (dyofyzitismus), jak učil Nestorios podle antiochejské školy, nebo zda jejich spojení bylo tak těsné, že se dá mluvit o jediné přirozenosti (monofyzitismus), což tvrdil Cyril v souladu s alexandrijskou školou.

Spor měl být ukončen roku 431 na koncilu v Efezu, kde byl však obrácen na otázku mariologickou (týkající se osoby panny Marie). Než Nestoriova skupina dorazila, zahájil Cyril koncil v její nepřítomnosti, představil jeho učení a dal schválit biskupům jeho odsouzení jako heretika.

Nestorios vystoupil proti mariánskému titulu Bohorodička, byl prohlášen za kacíře a poslán do vyhnanství v Egyptě. Nestoriovi stoupenci odešli na východ a zapojili se do vitální církve, která vynikala misijním zápalem, živým mniš ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné