Přehled článků Příběhy zaměstnání naděje bezdomovectví

Michal Klesnil: Věřících bezdomovců znám docela dost

„Ztráta práce, ztráta bydlení, rozvod či rozchod, ztráta vztahu…“ vyjmenovává Michal Klesnil okolnosti, které mohou vést až ke ztrátě domova. „Stačí, když se sejdou dvě z těch věcí a člověk zjistí, že najednou je na ulici, ani neví jak,“ dodává. Michal Klesnil se lidem bez domova věnuje už mnoho let. Kromě nich ale slouží také křesťanské mládeži, misionářům nebo překladatelům Bible a ve volném čase píše biblické detektivní povídky s Sherlockem Holmesem.

Michal Klesnil (foto: Tomáš Coufal)

V neděli po shromáždění tě ve sborovém předsálí osloví neoholený muž v obnošeném oděvu, který zapáchá. Prosí tě o peníze na jídlo. Jak na to zareaguješ?

Pokud to jde, snažil bych se tomu člověku dát najevo zájem – aby viděl, že mi nejde o to, abych se ho co nejrychleji zbavil. Snažil bych se s ním chvíli mluvit, přijít na to, co o pravdu potřebuje. Co se týče peněz, ptám se, na co je potřebují, a pokud řeknou, že na jídlo, snažím se jít s nimi, že jim nějaké jídlo koupím. Když to nejde, někdy peníze dám, někdy nedám. Nejde o to, za každou cenu zajistit, aby ten člověk peníze nezneužil.

Jak se člověk stane bezdomovcem?

Ztráta práce, ztráta bydlení, rozvod či rozchod, ztráta vztahu. Stačí, když se sejdou dvě z těch věcí a člověk zjistí, že najednou je na ulici, ani neví jak. Často s tím souvisí alkoholismus ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné