Přehled článků Příběhy duševní problémy svědectví uzdravení víra

Kvůli sexuálnímu zneužití jsem nedokázala Bohu plně důvěřovat

Když bylo Dáše asi osmnáct, rozhodla se předčasně odejít ze silvestrovské oslavy a sama pešky vyrazila domů. U silnice jí zastavilo auto. „Pán nevypadal nějak nebezpečně, a tak jsem nasedla. Celou cestu jsme jeli směrem ke mně domů, takže jsem zůstávala v klidu, ale ve chvíli, kdy jsme odbočili, už jsem věděla, že je zle… Nemohla jsem vystoupit. Jen jsem čekala, co bude. Měla to být moje první sexuální zkušenost,“ svěřuje se nyní po letech. Tehdy to nikomu neřekla a časem problém vytěsnila. „Dělala jsem, že to neexistuje. Ale ono mě to ovlivňovalo.“

Ilustrační foto Priscilla du Preez, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Několik málo let nato, už coby křesťanka, se ovšem musela vyrovnávat se sexuálním obtěžováním na pracovišti, které vyvrcholilo pokusem o znásilnění. Proč se v poslední době objevují v rámci hnutí #MeToo kauzy staré i dvacet třicet let, prý chápe. „Potřebovala jsem práci. Člověk v tom proto zůstává a neví, jak se má bránit. Je to zoufalství, nevíš, kdo by ti mohl pomoci,“ vysvětluje Dáša s tím, že tehdy nebylo běžné jen tak změnit práci a navíc šlo o souseda, se kterým její rodina měla roky velmi blízké vztahy.

Svou druhou zkušenost už jen tak pohřbít nedokázala. Udělala smlouvu sama se sebou a začala se mužům mstít. Uvěřila navíc lži, že „nemá právo být šťastná, zamilovaná a prožít normální rodinný život“. A aniž si to uvědomovala, i k Bohu přistupovala tak trochu jako k muži. „Můj život tím byl hodně ovlivněný, protože jsem mu v různých oblastech nedůvěřovala. Potřebovala jsem mít nad svým životem pořád kontrolu,“ vypráví Dáša v podcastu.

„Dvacet let Bůh čekal, až to dospělo do situace, kdy řekl: ‚Dost. Takhle ne. Takhle mě nikdy nepoznáš.‘ A začal mi posílat do cesty muže, kteří mě upozorňovali na to, že se chovám divně…“ Začala fáze „vyzdvižení Titaniku“, jak říká Dáša, a velmi pozvolný proces uzdravování.

Jak jsi Bůh uzdravoval? Co jí ukazoval? A proč se coby jednadvacetiletá dívka rozhodla vydat svůj život Bohu na záchodě? Podrobnosti svého životního příběhu vypráví Dáša v rozhovoru s Lenkou Malinovou v podcastu Rádia 7. 


Autor: Rádio 7

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné