Přehled článků Téma vztahy povzbuzení manželství

Když se životem prožene tornádo, dá se začít znovu?

V létě 2022 zažili obyvatelé několika moravských vesnic na vlastní kůži, jak rychle může člověk přijít o střechu nad hlavou – a jak dlouho trvá, než se z trosek vybuduje nové obydlí. Podobnou zkušeností v podobě rozpadu partnerského soužití procházejí v naší zemi každoročně tisíce lidí. Ty, kdo zůstanou sami s troskami předchozího vztahu, může přepadnout naprostá beznaděj. A zatímco s odklízením sutin často někdo pomůže a plán opravy nebo postavení nového domu se dá sestavit během pár dnů, ve vztazích to takhle nefunguje.

Ilustrační foto Ilya, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Mnoho opuštěných, zejména v mladším věku, volí jako první pomoc útěk do nového vztahu, což ale rozhodně není řešení a může všechny problémy ještě zhoršit. Jenže jak vydržet samotu, emoční i ekonomickou nejistotu, zvládnout péči o děti, nebo naopak ustát oddělení od dětí a přijmout všechny související ztráty? A jak žít dál ve společenství ostatních a snášet myšlenky, že jsme selhali, případně naopak, že jsme stejní jako ti, jejichž osudu jsme se vždy chtěli vyhnout?

Nabídnout pomocnou ruku

V roce 2014 jsem poprvé vedl kurz „Začít znovu“, který jsme ve spolupráci s Danem Drápalem adaptovali pro ČR z původního kurzu Restored Lives (Obnovené životy). Od té doby prošlo kurzem několik stovek účastníků různých věkových skupin, s různými životními příběhy, s různým stupněm víry v budoucnost. Ale nejde jen o jeden konkrétní kurz. Péče o lidi, kteří procházejí nebo v minulosti prošli bolestným rozchodem, již dávno není doménou psychologů a terapeutů. Začal ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné