Přehled článků Zaostřeno duševní problémy zdraví psychologie

Kdy vymítat démona, a kdy jít za psychologem?

Ideál krásy, štíhlosti a dokonalosti je všude kolem nás. Vrásky a kila navíc zkrátka nejsou „in“. Řeší to náctileté dcery i jejich maminky, a dokonce i někteří muži.

ilustrační foto Nik Shuliahin, Unsplash

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

„Na poruše příjmu potravy je dobře vidět obecný mechanismus, jak vzniká duševní porucha. Pokud cestou nějakého špatného, hříšného přemýšlení o sobě jdeme pořád dál, tak v nějaké chvíli to začne působit jako pozvánka pro démonický útlak,“ říká Vlasta Pechancová, ředitelka Střediska výchovné péče Svitavska.

„Asi každý nemocný by si dokázal vzpomenout na moment, kdy se do duševního problému prolomil duchovní, démonický vliv a začalo to být otroctví, chronická záležitost, kdy začal vnímat, že ty hlasy jsou vnější a že tohle už si nepřeje.“

Píše se v Bibli něco o mentální anorexii? Kdy je potřeba psychologická či psychiatrická pomoc, a kdy je zapotřebí spíš vymítat démony a o člověka pečovat pastoračně? Jaký je v tom rozdíl? Co je zdrojem depresivních nálad? Jakou roli v tom mohou hrát lži o Bohu, kterým věříme? Poslechněte si rozhovor Vlasty Pechancové s Lídou Pohankovou.


Autor: Rádio 7

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné