Přehled článků Zaostřeno zdraví okultismus nemoc

Homeopat, který vyzkoumal, že homeopatie je neúčinná

Edzard Ernst se narodil po druhé světové válce. Jeho tatínek i dědeček pracovali v lékařských oborech. Lékař, kterého jeho rodina často navštěvovala, byl homeopat. V rodném Německu Ernst vystudoval medicínu a absolvoval zároveň množství kurzů o homeopatii, fytoterapii (herbalismu), akupunktuře, aj. Poté působil na homeopatické klinice v Hannoveru a ve Vídni. V roce 1993 přijal místo historicky prvního profesora alternativní medicíny v Anglii.

ilustrační foto Kelly Sikkema, Unsplash

Již od počátku své praxe vnímal dilema mezi „očividnou efektivitou“ alternativní léčby a názory vědců, kteří tvrdí opak. Přesto však dalších 30 let působil jako homeopat. Začal však také usilovat o lepší rozbor alternativní medicíny a o objektivní důkazy. Hledání mu potvrdilo neúčinnost homeopatie a podobných praktik. Pro obor, který tak dlouho vyučoval a zastával, nenalezl žádné vědecké důkazy, proto změnil „stranu“ a začal usilovat o šíření pravdivějšího náhledu na alternativní medicínu.

Jeho přednáška uspořádaná 21. ledna v Holešovickém Planetáriu byla otevřená široké veřejnosti. Ernst kladl důraz na srozumitelnost a fakta. Mluvit o své minulosti a změně postojů mu nečinilo potíže, vypadalo to, že je se svou životní cestou smířený. Posluchače dovedl zaujmout jednoduchým, avšak kvalitním obsahem.

Svou pozornost zaměřil především na mýty, které jsou s alternativní medicínou často spojeny, kupř.:

  • < ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné