Přehled článků Téma všední život evangelium

David Novák: Zpráva pro skejťáky, rockery, intelektuály...

Jedno z tvrzení, se kterým si v církvi moc nevím rady, je, že „církev má mít vizi“. Souhlasím s tím, že máme hledět vpřed. Může ale církev mít vizi, a nemít v ní zahrnuto Velké poslání (Mt 28,19–20)? V tomto dilematu mi pomohl následující citát: „Církev nemá vizi, ale vize má církev.“ Onou vizí pak je Velké poslání, které formuloval Kristus. Zdravá církev, a tedy i zdravé sbory vždy budou mít „v popisu práce“ evangelizaci a učednictví. Nelze říct, že chceme být zdravou církvi, ale že mezi sebe nepustíme nové lidi. Stejně tak že nebudeme usilovat o to, pomoct křesťanům v duchovním růstu. Jak ovšem tyto dvě základní oblasti realizujeme?

foto Oleg Ivanov

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Zastavme se u evangelizace, která je částí vize popsané ve Velkém poslání. Pokud vezmeme vážně výzvu, abychom nesli evangelium, potom se dříve či později dostaneme do zdravého napětí, které by se dalo shrnout do tří oblastí: církev, kultura a evangelium. Zdravá evangelizace musí obsahovat všechny tři popsané oblasti. Podívejme se na to, co se stane, když jednu z nich vyřadíme.

Nefunkční rovnice

Pokud vyřadíme církev a necháme pouze kulturu a evangelium, výsledkem bude paracírkevní organizace. Tedy lidé slyší evangelium zvěstované jejich jazykem, rozumějí mu, ale pokud uvěří, zůstávají mimo společenství církve. Z dlouhodobého hlediska se jedná o zásadní problém. Jsem si dobře vědom chyb a nedostatků církve, ale přesto je to církev, která je Boží stavbou či Kristovou nevěstou, nikoli jakási misijní organizace, byť by byla sebelepší.

Jiná rovnice je církev a evangelium, ale bez kultury: Evangelium se zvěstuje, zvěstuje ho církev, ale jazykem, kterému lidé ner ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné