Přehled článků Téma Písmo statečnost zaměstnání

David Novák: Co si odnést z příběhu královny Ester pro práci v civilní sféře

Příběh královny Ester je místy trochu kontroverzní. Sice jej učíme i děti v nedělní škole, ale některé pasáže raději přeskočíme. Pojďme si v rychlosti projít pár momentů, které jsme v besídce možná nezmiňovali.

foto Freepik.com

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Král Achašveróš uspořádá výhradně mužskou hostinu, na které se podává vynikající víno s tím, že každý může vypít, kolik chce. Jak to tak při podobných akcích bývá, občas se stane, že se něco přežene – a to se stane i při této pitce. Král se doslova „rozjaří vínem“ a dostane „geniální nápad“ nechat předvést před své kamarády svoji ženu, aby se pochlubil její krásou. Představte si, že se s kamarády opijete a nutíte svoji ženu, aby se kámošům ukázala. Nebo jste-li žena, jak vás manžel nutí, abyste se šla ukázat jeho opilým kamarádům... Poněkud nechutná představa.

Královna reaguje, jak by reagovala každá žena, která má jistou důstojnost. Evidentně se jí nechce hrát roli jakési sexbomby, kterou vystavuje její opilý manžel před svými opilými kamarády, a proto odmítne přijít. Krále to vytočí, zareaguje jako pravý macho a královnu vyhodí z paláce. Naštěstí se od té doby leccos změnilo. To, co čteme, je však řečeno v jiné době a jiné kultuře, a proto přichází pokračování: Časem se kr ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné