Přehled článků Téma duchovní život Večeře Páně

Dave Patty: Večeře Páně – rituál, nebo výsada?

Když mladí lidé ze světa přicházejí ke Kristu, nerozumějí církevním zvykům a tradicím. Před několika lety vedl náš tým evangelizační English camp ve spolupráci s jedním společenstvím na severní Moravě. Po týdnu tábora se na nedělních bohoslužbách začalo objevovat 15 nových teenagerů. Chápat kázání pro ně nebylo snadné a neznali žádnou z písní.

foto Freepik.com

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Několik z nich se však rozzářilo, když viděli, že se uličkou podává občerstvení. Chléb na talíři vypadal čerstvě a chutně, a tak si každý vzal pořádný kus. Pak se objevil kalich s vínem, z něhož všichni upíjeli. „Ne, díky,“ řekli, když jim ho soused vedle nabídl, a divili se, proč si sbor nemůže dovolit víc pohárů. „Až budeme odcházet, dáme si vodu.“

Několik starších členů společenství to pohoršilo, ale jeden z nich si vzal hosty stranou a vysvětlil jim význam tohoto důležitého rituálu.

„Říká se tomu Večeře Páně a chléb představuje Ježíšovo tělo a víno jeho krev.“

„A co to znamená?“ ptali se teenageři. Všechno jim to znělo zvláštně. Byli zvědaví na Ježíše a jeho učení, ale jíst jeho tělo a pít jeho krev? Proč by to někdo chtěl dělat?

Proč bychom to měli chtít dělat my? Kdybyste věřili, že vám chléb a víno skutečně přinášejí spasení, jak tomu někteří rozumějí, možná byste to dokázali ospravedlnit. Ale jakou roli má v našem životě a v církvi Večeře Páně ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné