Přehled článků Téma Písmo umírání stáří

Dan Drápal: Stáří není čekání na smrt

Stáří si užívám. Asi bych o tom sám nepsal, ale když jsem byl vyzván k napsání tohoto článku, docela mě to potěšilo. Tento text ale chápejte jako osobní svědectví, nikoli jako slova mluvčího starší generace. Proč si mohu stáří užívat?

ilustrační foto aleksandarlittlewolf, Freepik

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Nebylo by to možné, kdybych neměl jistotu spasení. K jistotě spasení patří víra, že tělesnou smrtí náš život nekončí. V Písmu je psáno: Protože děti mají účast na krvi a těle, podobně i on se jich stal účastným, aby skrze smrt zahladil toho, kdo má vládu nad smrtí, totiž Ďábla, a osvobodil ty, kteří byli strachem ze smrti drženi po celý život v otroctví. (Žd 2,14–16) Ano, byly doby, kde jsem se smrti bál a lpěl jsem na tomto životě.

Domnívám se, že dlouhý život je požehnáním, nicméně požehnáním není sama délka života. V Písmu čteme o dvou bratrech, kteří byli v Ježíšově skupině Dvanácti – šlo o Jakuba a Jana. V evangeliích jsou zpravidla zmiňováni současně. Patřili spolu s Petrem k nejužšímu kruhu učedníků. Nicméně ve Skutcích čteme, že Jakub byl pro svou víru v Ježíše sťat (Sk 12,2). Byl jedním z prvních mučedníků (před ním byl již ukamenován Štěpán) a téměř jistě prvním z Dvanácti. Naopak jeho bratr Jan byl možná jediným z Dvanácti, který zemřel přirozenou smrtí a ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné