Přehled článků Příběhy duševní problémy duše naděje

AUDIO: Co se zlomenou duší?

Když si zlomíš nohu, několik dní ležíš v nemocnici. Chodí za tebou návštěvy, povzbuzují tě a chápou, že nemůžeš jen tak vstát a hned fungovat. A tak odpočíváš a dáváš na sebe pozor, dokud se noha úplně nezahojí.

ilustrační foto Pixabay

U zlomené nohy je to jasné, ale co se zlomenou duší? Nikdo ji nevidí, lidé pro ni často nemají pochopení. I duše může ale být nalomená nebo zraněná – něco špatného prožiješ a také potřebuješ zahojit.

I já mám takovou zkušenost. Stalo se mi, že jsem přemýšlel, jestli odejít od Boha, nebo u něj zůstat. Říkal jsem si, že s ním vůbec netrávím čas, nečtu si Bibli, nemodlím se. Nechtěl bych být pokrytcem, který se přetvařuje, že je všechno v pořádku. Začal jsem uvažovat, jestli úplně odejít ze sboru nebo třeba začít chodit do jiné církve. Pak jsem se ale jednoho dne setkal přítelem, který se mě zeptal: „Proč vůbec chceš odejít od Boha? Jaký z toho budeš mít užitek?“

V ten moment jsem se musel zastavit. Došlo mi, že z toho žádný užitek mít nebudu. Spíš naopak – strach, obavy ze zklamání. A tak jsem se ho zeptal, jakým způsobem se můžu opět nadchnout, nadechnout, rozhořet, aby mě čtení Bible bavilo a nebyla to pouze nutnost, něco, co „musím“. Odpověděl jednoduše: „Nemusíš nic. Nechci, aby to ode mne jako od pastora znělo kacířsky, ale Bůh po tobě nechce, aby se z toho stalo MUSÍM.“

Nalomenou třtinu nedolomí

Možná tvůj knot doutná a tvé srdce teď pro Boha moc nehoří. Tolik ho nevnímáš, necítíš, neslyšíš… myslíš si, že je od tebe hodně daleko. Něco jsi prožil, něco tě zlomilo, poranilo, tvou duši zasáhl úraz. Stejně jako když si zlomíš nohu a potřebuješ prostor na odpočinek a zotavení, i tohle se musí nejprve zahojit. Potřebuješ čas. Máš pouze zlomenou duši. Prožil sis těžké období a Bůh teď chce, abys spočinul.

On nalomenou třtinu nedolomí a doutnající knot neuhasí. Ať už pouze doutnáš a nehoříš, nebo tvou duši něco zasáhlo a teď je nalomená, Bůh se o tebe postará. Chce pro tebe to nejlepší, ví a rozumí tomu, že potřebuješ ležet, odpočívat a dopřát své duši regeneraci.

Nevadí, když ti nejde číst Bibli nebo se nedokážeš modlit. Stačí říct: „Bože, jsem tvůj pacient – nemocný a potřebuji uzdravit.“ A lékař přijde. Jen mu dej prostor a čas.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné