Přehled článků Téma všední život vlastenectví

Anketa: Jste hrdí na český národ? Proč?

ilustrační foto vichie81, Freepik

Ano, jsem hrdý

V současné době zejména proto, že jsme dokázali přijmout režimem pronásledované Bělorusy (2020) a před válkou prchající Ukrajince (2022). Jsem nadšená z velkorysé podpory trpících, jakou český národ dlouhodobě projevuje. Věřím, že je to jeden z našich národních rysů – např. přijetím početné běloruské politické emigrace po srpnu 2020 jako bychom navázali na tradici z 20. let minulého století.
V historii můžeme najít období, kdy se český národ choval jakoby zbaběle a nechal se zastrašit, nebo dokonce kolaboroval se zlem. Ale i v takových dobách bylo dost těch, kdo odvážně vzdorovali okolnostem i za cenu vlastní svobody, nebo dokonce života. A kdykoli nastala příležitost, národ povstal a v jednotě a s velkou solidaritou a obětavostí se zlu postavil.
Ano, jsou věci, na které pyšná nejsem, „osobnosti“, za které se stydím, události nebo časy, které bych nejraději vymazala. Ale to nic nemění na faktu, že jsem ráda Češkou a jsem na svůj národ a jeho historii hrdá.
Světlana, překladatelka, SŽ

Poznala jsem mnoho lidí, nejen křesťanů, kteří nesou titul „hrdinové všedních dní“.
Eva, 66 let, pokladní v důchodu, CČSH

Jako Moravan jsem hrdý na bratrský český národ, se kterým sdílíme historii téměř tisíc let. Již ve středověku osobnosti českého národa jako Karel IV., Arnošt z Pardubic, Jan Hus, Petr Chelčický obohatily nejen svůj národ, ale celou střední Evropu. A i dnes jsem hrdý na to, jak se český národ v jasné většině staví k aktuálnímu dění – na Ukrajině nebo v Izraeli. A jak štědrý je k potřebným.
Josef, 43 let, archeolog, AC

Nevím, neumím jednoznačně odpovědět

Český národ dokázal velké věci, ale jsme zbabělci. Nevážíme si své země.
Radmila, 48 let, lékařka, BJB

Jsem vděčný, že jsem se narodil jako Čech, a vážím si duchovního dědictví, které z našeho národa vzešlo. Ale nyní je většina našeho národa od Boha vzdálená, nevděčná a reptající, na což lze těžko být hrdý.
M. J., 49 let, programátor, KS

Jako národ nejsme ničím výjimeční.
Mikuláš, 66 let, zubní lékař, ČCE

Mám český národ rád, záleží mi na něm a občas se za něj modlím. Jsem hrdý na mnoho statečných a moudrých lidí, kteří z něj vzešli. Jsem vděčný za to, že mnozí Češi stále hledají a obhajují pravdu a spravedlnost a dokážou být milosrdní. A zároveň vidím stále větší mravní bídu našeho národa a spoustu lidí zbabělých, zaslepených a hloupých... Nevidím jinou naději než v Bohu. Kéž na naši zemi vyleje svou milost a dá našemu národu probuzení!
Karel, 50 let, vedoucí v neziskové společnosti, KS


Žádný z respondentů neodpověděl „Ne, nejsem hrdý“. Anketa proběhla v listopadu 2023 na facebooku Života víry.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné