Přehled článků Aktuálně akce Izrael židé

„Zůstaneme po vašem boku!“ Čeští křesťané podpořili Izrael

Pět až šest stovek lidí všech generací z různých částí Česka pochodovalo v neděli 14. dubna 2024 z pražského Staroměstského náměstí na Malou Stranu v rámci Pochodu dobré vůle. Účastníci nesli spoustu transparentů se jmény a fotkami a rukojmích, které teroristé zadržují. Sváteční odpoledne vyvrcholilo ve Valdštejnské zahradě setkáním Kulturou proti antisemitismu, které už 20. rokem pravidelně pořádá česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ ČR).

Pochod dobré vůle 2024 (foto Život víry – Tomáš Dittrich)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Letošní účast byla větší než před rokem. Účastníci patrně chtěli podpořit Izrael v době pokračujícího konfliktu v pásmu Gazy, zvláště s ohledem na to, že v noci na sobotu byl Izrael napaden íránskými raketami.

Program tvořily krátké proslovy politiků a umělců. Izraelskými i neizraelskými písněmi je prokládal písničkář Vladimír Merta s dcerou Sárou a pěvecký soubor Beveitcha.

Setkání otevřel první místopředseda Senátu Jiří Drahoš, který se akce účastnil s manželkou. Herec Jan Potměšil přečetl tři příběhy lidí, kteří loni 7. října v době teroristického útoku na Izrael projevili hrdinství, vše doprovázené fotoreportážemi na velkoplošné obrazovce.

„Sedmý říjen byl jako blesk, který nasvítil realitu.
Jde o zápas světla s temnotou.“

Jenny Sividjová, účastnice hudebního festivalu Nova, který se konal 7. října, a očitá svědkyně masakru, líčila své otřesné zážitky. Ve Valdštejnské zahradě jsme se zatajeným dechem sledovali vyprávění, jak někol ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné