Přehled článků Aktuálně manželství

Zástupci církví o manželství

Biskupové Čech, Moravy a Slezska vydali 5. 7. na svém 136. plenárním zasedání na Velehradě prohlášení, v němž podpořili tradiční manželství a vyjádřili své znepokojení nad oslabováním rodiny.

Ilustrační foto Denny Muller, Unsplash

Zpochybnili rovněž přínos tzv. Istanbulské úmluvy pro ČR: „Degraduje vztah mezi mužem a ženou na antagonistické měření sil a programově relativizuje hodnoty evropské kultury a jejich předávání dalším generacím. Vnímáme, že slouží plíživému pronikání ideologie genderu, kterou papež František opakovaně nazývá ‚jednou z nejnebezpečnějších ideologických kolonizací‘.“

Ve stejném duchu se vyjádřilo téměř 50 (později podpis připojili další) čelních představitelů českých církví ve veřejném prohlášení, které bylo publikováno 7. 7. „Jsme přesvědčeni, že manželství nelze předefinovat, vždy bylo a bude smluvním vztahem mezi mužem a ženou. Společnost se může vyvíjet, ale některé věci jsou pevně dané a neměnné. K tomuto postoji nás vede nejen jednoznačné a závazné stanovisko biblického učení, ale také tisíciletá tradice.

... Manželství muže a ženy je nenahraditelným základem pro tvorbu kvalitní rodiny a zdravé fungující společnosti,“ uvádí se v něm. Prohlášení mimo jiné podepsali arcibiskup pražský a předseda ČBK Jan Graubner, patriarcha CČSH Tomáš Butta, biskup AC Martin Moldan či předseda CB David Novák (viz také komentář na str. 23).

Starokatolická církev ve stejný den naopak deklarovala podporu stejnopohlavním svazkům i ratifikaci Istambulské úmluvy.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné