Přehled článků Aktuálně

Východ Ukrajiny: Zavřené kostely, pohřešovaní kněží

Ruské okupační síly na Ukrajině zavírají kostely a církevní společenství různých denominací.

Konstantin Maksimov (foto Center for Civil Liberties, ccl.org.ua)

Mezi ty, které byly násilně zavřeny, patří např. kostel ukrajinské pravoslavné církve a baptistický sbor v Záporožské oblasti a římskokatolická farnost ve Skadovsku na jihu Chersonské oblasti. V tamním Kostele sv. Terezie od Dítěte Ježíše okupanti rozbili okna a dveře s tvrzením, že hledají výbušniny a drogy, a zakázali zde farníkům setkávání.

Beze stopy také mizí někteří kněží. Řeckokatoličtí kněží Ivan Levytskyj a Bohdan Heleta a pravoslavný kněz Kostiantyn Maksimov jsou pohřešovaní již mnoho měsíců. Kněz Serhij Moskovec byl (pravděpodobně) donucen k rozhovoru, ve kterém na kameru přiznává, že pořádal náboženská setkání bez ruského povolení a proti ruským zákonům a že vlastní knihy s protiruským obsahem. Ve videu slibuje, že s tím skončí.

Jiní pravoslavní kněží v Doněcké oblasti byli odsouzeni za „porušení zákona o misionářské činnosti“ k pokutě 30 000 rublů a deportaci za hranice Ruské federace. Předtím se je okupační úředníci snažili přesvědčit, aby přešli k ruské pravoslavné církvi.

Některé denominace (např. Řeckokatolická církev, Církev milosti nebo Slovo života) byly v Záporožské oblasti už na konci roku 2022 zcela zakázány.

Ruské státní televize vysílají reportáže a krátké filmy o křesťanech a církvích, které nepodporují ruskou invazi, a šíří o nich dezinformace.

(zdroj: Forum18)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné