Přehled článků Aktuálně válka Ukrajina pronásledování

Východ Ukrajiny: Ruští okupanti cílí na evangelikály

Jedním z hlavních ruských terčů na okupovaných územích Ukrajiny jsou kromě Ukrajinské pravoslavné církve evangelikálové.

Baptistická modlitebna na okraji města Záporoží (foto z roku 2014, vladimir777, Wikimapia)

Časopis Time uvedl, že 34 % všech nábožensky motivovaných útoků bylo namířeno proti protestantům. Bylo zničeno na 600 křesťanských budov a je známo 30 případů zabitých či unesených církevních vedoucích. Výjimkou nejsou ani případy vyhoštění, věznění, někdy ani mučení.  

Nejvíce postiženou evangelikální denominací během ruské invaze jsou baptisté, kteří představují třetí největší denominaci na Ukrajině. Zmizelo prý již 400 baptistických sborů (17 %).

Podle Petra Dudnyka, pastora z donbaského regionu, Rusové považují protestantskou víru za americkou, tudíž nepřátelskou. Podle baptistického pracovníka s dětmi Azata Azatjana z okupovaného Záporoží, který strávil 43 dní v zajetí a byl i mučen, se Kreml protestantů bojí, „protože posloucháme Boží zákon, ne jejich“. 

Někdy se Rusové snaží protestanty „léčit“. Evangelikální křesťan Viktor Černjavskyj, byl zadržován 25 dní, byl bit baseballovou pálkou a dostal elektrošoky. Tomu přihlížel ruský pravoslavný kněz, který se z něj pokoušel „vyhnat démony“.

Loni v únoru vydala organizace International Religious Freedom or Belief Alliance (IRFBA) zprávu, v níž uvedla, že „neloajální“ církevní společenství a vedoucí jsou pronásledováni na základě nepodložených obvinění ze špionáže, sektářství, extremismu nebo nezákonných misionářských aktivit.  

„Ukrajinští věřící čelí nátlaku okupačních úřadů, aby se povinně znovu zaregistrovali, přijali ruské občanství a předložili seznamy členů komunity. Ani splnění těchto požadavků však přeregistraci nezaručuje,“ píše se ve zprávě.

Komise Kongresu USA při IRFBA považuje Rusko za jednoho z „nejhorších narušitelů“ náboženské svobody na světě – srovnatelného např. s Íránem či Pákistánem.


(podle Evangelical Focus, Time)

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné