Přehled článků Zaostřeno všední život duchovní život

Vojtěch Urban: Spěcháš? Zpomal!

Žijeme ve skutečně zběsilém světě. Většině z nás se zdá, že čas utíká rychleji, než by se nám líbilo. Den střídá den, měsíc střídá měsíc a dospělosti dnes člověk dosahuje tak rychle, že vlastně ještě ani nedostal prostor se dospělým skutečně stát.

ilustrační foto Martin Adams, Unsplash

Velká města jako New York jsou známá tím, že nikdy nespí. Průzkumy v posledních letech odkrývají, že náš mozek denně přijímá osmdesátkrát více informací než před 200 lety. V průměru je člověk vystaven minimálně každé čtyři minuty nějakému reklamnímu sdělení (v tomto případě jde skutečně o nejnižší odhad). Pryč jsou časy, kdy téměř celé lidstvo chodilo spát s posledním paprskem slunce a s prvním vstávalo do nového dne. Tak nějak tuším, že lidem v 19. století by vůbec nedávalo smysl, proč by měla vyjít kniha zaměřená na to, že je spánek důležitý a potřebný. Jasná věc, nebo snad ne?

Je to dobou a nic se s tím dělat nedá. Musíš se s tím smířit… Nebo to snad jde změnit? Já věřím, že ano. 

„Pryč s tím!“

V Bibli se v 1. Korintským 3,16 píše, že každý z nás se stává Božím chrámem, místem, kde chce přebývat Duch svatý. Jen si vzpomeň na ten dlouhý popis klenotů a zlata, který čteme v Mojžíšových knihách v souvislosti se stavbou chrámu. Pro Boží lid to bylo nejvzácnější místo na světě – vždyť tady se mohl zástupce lidu setkat s živým Bohem! A představ si, že právě tímhle vzácným místem, novým chrámem, se nyní má stát každý z nás. Díky čemu? Díky tomu, co pro nás Ježíš vybojoval na kříži. Roztržená opona do svatyně svatých je toho jasným důkazem a letnice s příchodem Ducha svatého jsou finální realizací tohoto velkého plánu.

Jenže, jak jsem již zmínil. Do našeho chrámu se svět snaží dostat obrovské množství často zbytečných informací, názorů, zvyků a postojů. Co s tím? Jak se tomu bránit? Začnu krátkým příběhem z Janova evangelia:

Byly blízko židovské Velikonoce a Ježíš se vydal na cestu do Jeruzaléma. V chrámu našel prodavače dobytka, ovcí a holubů i penězoměnce, jak sedí za stoly. Udělal si z provazů bič a všecky z chrámu vyhnal, i s ovcemi a dobytkem, směnárníkům rozházel mince, stoly zpřevracel a prodavačům holubů poručil: „Pryč s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržiště!“ Jeho učedníci si vzpomněli, že je psáno: ‚Horlivost pro tvůj dům mne stráví.‘

Ježíše rozhodně nenechává chladným zjištění, co všechno se do Božího chrámu dostalo. Ten, který přišel spasit svět, se rozčílí. Nejde o nějaké náhle cholerické vzplanutí. On jde, najde si nějaké provazy a uplete si bič. Tohle nám nesmí unikat – je to proces. Celou tu dobu během výroby je Ježíši jasné, proč a nač ten bič dělá. Co následuje? No, musela to být skutečná bouře. Ježíš jedná tak jistě a přesvědčivě, že se mu nikdo nepostaví na odpor a každý před ním ustoupí. A přesně takto horlivě touží náš Spasitel po tom, aby i náš život byl čistý a spořádaný.

Jak začít?

Občas nám setkání s tímto rysem Ježíšovy osobnosti může přijít skutečně vhod. Sám zažívám momenty, kdy v modlitbě prosím o to, aby ten můj chrám navštívil právě takto naladěný Ježíš a vyhnal vše, co do mého života nepatří.

Spěchá každý kolem tebe? Ty nemusíš. Zamysli se nad tím, v jakém tempu jsi prožil předchozí týden a kolik prostoru v něm dostal svět a kolik Bůh. Spěcháš? Zpomal!

A jak začít? Zkusme si například osvojit návyk, že na začátku každého nového dne necháme naše mobilní telefony, počítače a televize první hodinu vypnuté nebo alespoň odložené. Pokud máš tu odvahu… zkus to i večer. Věnuj tento čas sám sobě, svým nejbližším a vztahu s Bohem, který ani v tomto hlučném světě nepřestal tiše klepat na dveře našich srdcí a stále hledá ty, kdo ho uslyší a dají mu prostor.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné