Přehled článků Aktuálně

Vatikán umožní žehnání homosexuálním a nemanželským párům

Římskokatoličtí duchovní mají oficiální povolení žehnat stejnopohlavním a také nesezdaným heterosexuálním párům. Umožnil to dokument Fiducia Supplicans (lat. Prosba o důvěru) podepsaný papežem Františkem a zveřejněný v pondělí 18. 12. 2023. „Prohlášení“ zdůrazňuje, že za manželství nadále považuje pouze svazek mezi mužem a ženou. Žehnat nemanželským svazkům je možné pouze bez liturgie a obřad nesmí ničím připomínat svatbu.

Papež František (foto Long Thin, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)

Dokument vydaný Dikasteriem pro nauku víry přezkoumává definici požehnání a rozlišuje požehnání liturgické a požehnání spontánní nebo osobní. Lidé podle dokumentu žádají o osobní požehnání při různých příležitostech, např. na poutích, ve svatyních, nebo dokonce na ulici, když potkají kněze. A tato požehnání „jsou určena všem, nikdo z nich nemá být vyloučen“.

Ti, kdo žádají o požehnání, svou žádostí vlastně vyjadřují „prosbu o Boží pomoc“ a to by mělo být přijato a oceněno, aniž by od nich bylo cokoli vyžadováno. Požehnání v této definici symbolizuje přijetí člověka Bohem i církví, nikoli schvalování jeho hříšného jednání. Slouží jako modlitba, aby Bůh těmto vztahům pomohl, aby „dospěly a rostly ve věrnosti evangeliu, aby byly osvobozeny od svých nedokonalostí a slabostí...“, stojí v dokumentu.

Požehnání tedy nejspíš bude mít různou podobu a bude záviset na tom, kdo ho bude udělovat.

Národní biskupské konference k němu nesmějí vytvořit žádné liturgické texty a rituály, což se na některých místech světa již dělo. Například belgičtí katoličtí biskupové v září zveřejnili pokyny, které zahrnovaly i modlitbu a požehnání pro svazky osob stejného pohlaví. V německém Kolíně nad Rýnem dokonce několik kněží veřejné požehnání stejnopohlavním párům již uspořádalo.

K posunům v této teologicky sporné oblasti dochází i v jiných církvích. V polovině listopadu 2023 generální synod anglikánské církve těsnou většinou odhlasoval, že páry stejného pohlaví, které žijí ve stabilním, celoživotním vztahu, budou moci žádat o požehnání v rámci samostatné slavnostní bohoslužby.


Zdroj: Vatican News, National Catholic Reporter

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné