Přehled článků Aktuálně religiozita modlitba

Vatikán: Modlitby za účasti evangelikálů

30. září se na Svatopetrském náměstí v Římě konala ekumenická vigilie za účasti zástupců 20 křesťanských konfesí. Na téměř tříhodinové akci s názvem Together 2023 se modlili např. anglikánský arcibiskup Justin Welby, představitelé Světové luterské federace, pravoslavných církví a Světové rady metodistů.

ilustrační foto Caleb Miller, Unsplash

Modlitbu z pódia přečetli mj. i Thomas Schirrmacher, generální tajemník Světové evangelikální aliance (WEA), předseda Světového letničního společenství William Wilson nebo generální tajemník Světové baptistické aliance Elijah M. Brown.

Vigilie, kterou iniciovalo hnutí Taizé, měla za cíl „svěřit práci 16. generálního shromáždění synody katolické církve Duchu svatému“. Zároveň šlo o vyvrcholení setkání tisíců mladých lidí ve věku od 18 do 35 let z různých zemí, pro které byly od 29. 9. do 1. 10. připraveny workshopy a rozmanitý program v Římě a okolí. Na akci navázaly společné modlitby po celém světě, mj. v Praze (2. 10. v kostele sv. Martina ve zdi).

Italská evangelikální aliance (AEI) reagovala na „aktivní a veřejnou“ účast Thomase Shirrmachera (WEA) s překvapením. „Jsme zmateni a zklamáni,“ uvedla federální výkonná rada AEI. „Jakmile se veřejně modlíte s papežem na Svatopetrském náměstí před mariánským obrazem a přijímáte poselství duchovní jednoty s liberály a pravoslavnými představiteli, vaše údajná odlišnost se stává druhořadou.“ Italští evangelikálové v tom vidí „výraznou ztrátu evangelikální důvěryhodnosti“. Také Španělská evangelikální aliance upozornila na „napětí“, které účast zástupců WEA na podobných akcích způsobuje, a zdůraznila, že „v tomto případě nás rozhodně nereprezentuje“.


together2023.net, Evangelical Focus, Křesťan dnes

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné