Přehled článků Aktuálně akce církev misie

V Praze se setkali evangelisté z celé ČR

Ve čtvrtek 17. 10. se v Praze sešli zástupci 28 evangelizačních organizací a aktivit, které v České republice působí. Setkání uspořádala Křesťanská misijní společnost (KMS) společně s Českou evangelikální aliancí (ČEA) v prostorách KS Praha na Palmovce a šlo o jedinečnou akci tohoto druhu. Cílem bylo se navzájem poznat a společně hledat způsoby, jak se vzájemně obohatit napříč církevním spektrem.

Setkání evangelistů v ČR, foto KMS – Tomáš Růžička

Mezi účastníky byli zástupci velkých i malých, známých i méně známých misijních organizací – zúčastnila se např. Brněnská tisková misie, Rádio 7, kurzy Alfa, Modlitby 24-7, Tělo v pohybu, Hledám Boha, Evangelizační exploze nebo Mosty k lidem.

„Od počátku příprav jsem z komunikace s účastníky cítil zájem a vděčnost za vytvoření této platformy. Samotný program se pak nesl v duchu vzájemné lásky a úcty. Po celý den jsem silně vnímal, jak je takové setkání blízké Božímu srdci a naplňuje se na nás slovo z žalmu 133: Jaké dobro, jaké blaho tam, kde bratři bydlí svorně!“ ohlíží se za akcí Tomáš Růžička z pořádající KMS.

Po modlitebním úvodu a seznámení, které moderoval Jiří Unger (ČEA), měl stěžejní slovo Lubomír Ondráček (KMS). „Velmi vtipným, ale naprosto přesným způsobem ukázal na stav a rizika spolupráce paracírkevních organizací s církví. Vycházel z vlastní, více než třicetileté zkušenosti, kdy stál desítky let v čele paracírkevní organizace, a nyní řadu let působí jako pastor KS Praha. Navrhl také způsoby, jak skrze vzájemnou úctu a komunikaci můžeme tento stav měnit. Následně probíhaly diskuse na toto téma ve skupinkách,“ shrnul pro Život víry Růžička.  

Po společném obědě a osobních rozhovorech uvedl Pavel Fialka (člen Užšího výboru KMS) z vlastní zkušenosti konkrétní příklady dobré spolupráce mezi sbory a paracírkevními organizacemi, přičemž kladl důraz na osobní vztahy. V tomto tématu pokračovaly i následné diskuse ve skupinkách. „Nakonec jsme se v těchto skupinkách za sebe modlili a žehnali si. Mnozí účastníci vyjadřovali vděčnost za navázání nových vztahů a vzájemné obohacení i zájem o pokračování této platformy,“ uvedl Růžička.

Jedním z výstupů tohoto setkání bude on-line katalog misijních a evangelizačních organizací a skupin, aby čeští křesťané měli přehled, jaké skupiny v ČR pracují a v které oblasti mohou využít jejich pomoc.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné