Přehled článků Rozhovor misie válka Ukrajina

Ukrajinský pastor Serhij Lvov: „Rusko neproklínám, ale odpustit je těžké“

Jak dlouho trvá cesta z Prahy do Karlových Varů? Právě tak akorát, abychom stihli natočit rozhovor pro Život víry. Sedím v ukrajinské dodávce se svým přítelem Serhijem z Kyjeva, jehož dobrovolnický tým dlouhodobě podporujeme; jedeme pro náklad humanitární pomoci a povídáme si o tom, jak se žije v zemi, kterou už víc než rok otřásá válka…

Serhij Lvov (foto Život víry – Tomáš Coufal)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Jak jste se stal pastorem sboru Vinice v Kyjevě?

Jel jsem navštívit svého kamaráda do Ameriky a tam jsem se seznámil s Johnem Wimberem (1934–1997, zakladatel Vinice – pozn. red.) a se sbory Vinice (Vineyard Churches). Líbila se mi vnitřní kultura této církve, systém vztahů a způsob hledání Boha a modliteb. Na jednu stranu to nepůsobilo příliš charismaticky, ale Bůh tam mocně jednal. Na Ukrajině jsme nic podobného neznali. Měl jsem z minulosti nějaká proroctví, že jednou budu pastorem. Po setkání s Vinicí jsem vnímal povolání takový sbor založit.

Jak vypadal život vašeho sboru před válkou? Čemu jste věnovali zvláštní pozornost?

Byli jsme normální sbor – domácí skupinky, mládež, společné modlitby. Občas jsme na ulicích pořádali akci „Evangelium dobra“ – rozdávali jsme čaj a pečivo a mluvili s lidmi. Mladé jsme zvali na různé kulturní programy, výstavy, měli jsme filmový klub a po promítání jsme si s lidmi povídali.

Jak jste prožív ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné