Přehled článků Reportáž válka Ukrajina

Ukrajinská krása mezi vypálenými domy: Útržky životů z bolavé země

Když jsem se v březnu tohoto roku vrátil z cesty po Ukrajině, nemálo lidí mi obrazně nebo doslova klepalo po rameni. Nějak se ale nemůžu zbavit pocitu, že Čechů, věřících i nevěřících, tam jezdí pomáhat, je docela dost. Jen z mého sociálního rybníčku znám několik lidí, kteří tam tráví mnohem víc času než já. Kamarád Petr Boudný z Liberce mě dokonce vyzvedával v Kyjevě, když zjistil, že jsem na Ukrajině, a pobízel mě k cestě do Buči, kde spolu s ukrajinským pastorem Sergejem Lysakem staví pro lidi nové ubytovací buňky...

Obytný dům zasažený bombardováním (foto archiv autora)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Ukrajina má miliony obyvatel. Někteří odjet nemohou. Chápu. Ale většina zůstala ve své rodné zemi jednoduše proto, že chtěli. A pak jsou tu například pastoři. Není jich málo. Mnoho z nich mohlo vycestovat do bezpečí na Západ. Na rozdíl od ostatních uprchlíků by se jim od pastorů na Západě dostala péče, a měli by tím pádem jistotu, kterou většina uprchlíků neměla. Přesto, podobně jako ukrajinský prezident, zůstali, pomáhají a pro lidi se stali hmatatelnými symboly odvahy a lásky. A také víry v Boha.

Takže děkuji za všechny pochvaly. Jen prosím najděte i ty, kteří na Ukrajině tráví týdny a měsíce svého času. Neviditelné hrdiny naší doby. Anebo se taky někdy koukněte do zrcadla – možná i vy Ukrajině fandíte, modlíte se za ni nebo jste finančně podpořili Ukrajince tady i tam. Bůh to vidí. A je v pořádku, když takto uvidíte i sami sebe. Za tohle děkuji já vám.

Čtyři skupiny Ukrajinců

Rozdíl mezi Ukrajinou a Českem je ve vzdálenostech. Na Ukrajině žije přibližně ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné