Přehled článků Aktuálně akce hudba tanec

Tisíce křesťanů hledaly ve Vsetíně „palmu“. Festival United po třinácté

Na kamenných schodech před vsetínským Domem kultury se v teplém čtvrtečním odpoledni shromažďují davy mladých lidí. Kdo projde registrací nejdřív, získá ubytování ve školách, z nichž je to do centra blíž. Ti, kdo už své místo vybojovali, se zdraví se známými tvářemi. Už po třinácté se sem sjíždějí lidé z celé republiky, a tak se mnozí setkávají zase po roce.

United Dance (foto Aleš Náhlý)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Ten, kdo zatím v davu nikoho nepoznal, poslouchá rozhovor z malého pódia pod schody. Moderátorka zpovídá DJ Galactuse Jacka. „Na mé koncerty chodí i nevěřící, kteří hledají únik z reality. Mně to nevadí, ale nabídnu jim něco jiného než únik. Dostanou příležitost setkat se s živým Bohem. Vždycky chci dobře rozjet párty a v půlce něco říct o Bohu. To dnes večer zažijete i vy,“ slibuje britský dýdžej, který později opravdu roztančí celé náměstí, a když je v nejlepším, vede posluchače k tomu, aby v modlitbě přijali Ježíše za svého Pána.

S Bohem v tuto chvíli

„Téma letošního ročníku je ,Tady a teď‘. ... Jsme lidé, kteří denně dělají mnoho věcí najednou, potkávají mnoho lidí, navštěvují mnoho akcí, čtou mnoho věcí... Běháme od jedné naléhavé věci ke druhé, a většinou už během toho myslíme na všechno ostatní, co ještě musíme udělat. ... Vítej na festivalu, který ti chce dát prožít intenzivní chvíle radosti, užít si chvíle s přáteli, zažít Pána Boha nově a dát impulzy k životu...“ Těmito slovy vítali organizátoři návštěvníky akce v tištěném bulletinu – a asi 4000 mladých lidí 17.–19. srpna jejich pozvání přijaly.

K setkání s Bohem v přítomném okamžiku vybízeli také řečníci na všech pěti hlavních programech. Plzeňský biskup Tomáš Holub (ŘKC) postavil hned první večer účastníky před výzvu: „Zacheus byl zvědavý na Ježíše, a tak vylezl na strom a čekal na něj. Najdi si i ty svoji palmu, odkud budeš mít dobrý výhled, a čekej, až tě Ježíš zavolá.“ Druhý den dopoledne studentská pastorka Jana Polehna (CASD) povzbuzovala k ukončení negativismu: „Tady a teď je jediný okamžik, kdy můžeš změnit svůj život. Když se soustředíš jen na to, co nemáš, nemůžeš vidět, jak se o tebe dnes Pán Bůh stará.“

„Pán tě zve na cestu tady a teď, tvůj úkol je dát se Bohu k dispozici, nečekat až...“ připomněla účastníkům Janette Oubrechtová (SŽ) a představila čtyři pilíře pro službu: modlitbu a chválu, vidět ztracené a přivádět je k Ježíši, pečovat o ně a učit je zachovávat Boží slovo. Na závěr se pomodlila a následována zástupem zájemců, kteří se rozhodli vykročit do služby Bohu, se vydala k modlitebnímu karavanu a k poradenskému centru. Obě místa byla během víkendu hojně navštěvována. Karavan byl dostupný i pro náhodné kolemjdoucí.

Tématu „Tady a teď“ se věnovaly i semináře a talk show. Pokud ne přímo, byly minimálně o tématech, která se aktuálně řeší. Velký zájem byl o přednášku senátora Pavla Fischera. Ten povzbudil posluchače, aby nevzdávali debatu i s lidmi, se kterými to je náročné, a připomněl, že konsenzus znamená hledání společného smyslu, nejen ústupek.

Populární byly také semináře „Hněv ve společnosti“ od Benedikta Mohelníka (ŘKC), „Strach“ pohledem Pavla Hoška (CB) nebo seminář o partnerství s názvem „Spolu ke světlým zítřkům“ od manželů Vejmělkových. Programy týkající se vztahů patřily na United i letos k nejvyhledávanějším.

Psycholog Marek Macák (BJB) v semináři o genderové identitě připomněl, že žijeme v nalomeném světě, kde by nás atypické genderové projevy neměly překvapovat. „Přijímejme lidi takové, jací jsou. Skutečnou identitu lze stejně nakonec nalézt pouze v Kristu. Nesnažme se přijít se snadnou odpovědí na otázku, proč někdo cítí nesoulad se svým tělem. Důvodů může být víc.“ A teoložka Kateřina Lachmanová (ŘKC) přemýšlela nad tím, zda a jak do života s Bohem patří emoce.

Neotřelý humor a témata jako kojení v církvi si našly nadšené fanoušky.

Prostor k tomu, naučit se něco nového, dávala nabídka workshopů – např. o sociálních sítích, tanci, time-managementu, umění, týmové spolupráci nebo rapu. A kdo si chtěl odpočinout třeba při poslechu rozhovoru s nějakou zajímavou osobností, mohl téměř kdykoli zajít do parku do Altánu Rádia 7.

Chvály, rap i humor

Pro mnohé byl důležitější hudební program. Prostor dostaly poměrně nové české kapely jako Spotlight, QAI a Alive i již na United známí On Fire. Klasické chvály přinesly skupiny Timothy, eSPé, Adonai nebo Pinelake Worship z Mississippi. Poslední zmíněná kapela byla pro ředitelku festivalu Danielu Hurtovou velkou inspirací: „Nemalou částkou se podíleli na svých letenkách, protože chtějí sloužit církvi v Česku a být pro ni požehnáním.“

Nejen staré české chvály v novém kabátě zahrálo Worship.ko, které bylo na pódiu během všech tří večerů.

Největší pozornost se soustředila na Hillsong London, kapelu ze stejnojmenného britského společenství. Dav na vsetínském náměstí, který při jejím koncertě čítal dosud rekordních 5000 posluchačů, jedním hlasem zpíval známé chvály z australského megasboru. Kapela ovšem klasický worship proložila i písněmi tanečními. („Na tomhle jsem vyrůstala!“ volala nadšeně jedna z českých posluchaček.)

Poslední večer se pak nesl ve znamení švédského popu od sourozenců Dennise, Emmy a Elly Lindéhových, kteří si říkají Lin D.

Pozdní večerní, resp. noční hodiny však nabízely i jiný program. Vedle rapových koncertů od Ifyho Nsohy a TowMeot se v kině Vatra konala letošní novinka – Late Night Show. Na tu se stály fronty. Neotřelý humor a témata jako kojení v církvi si našly nadšené fanoušky a dá se očekávat, že něčeho podobného se dočkáme i v příštích letech. Na jaře si festivalovou atmosféru opět užijí České Budějovice, kam se 20. 4. po roce vrátí jednodenní United City, a klasický třídenní United se za rok chystá opět v srpnu ve Vsetíně.

Festival United sice skončil, ale jeho myšlenka se spolu s účastníky vrátila do sborů a společenství v celé zemi. Bůh není přítomný jen v obřím kotli před pódiem. Je s námi stále. Tady a teď.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné