Přehled článků Aktuálně akce Izrael židé společnost

Stovky lidí v Praze podpořily Izrael

První výročí vpádu Hamásu do Izraele si 7. října připomněly stovky lidí, kteří se sešli na Staroměstském náměstí v Praze. Mnozí z nich nesli izraelské vlajky.

Setkání na podporu Izraele 7. 10. v Praze (foto FB Federace židovských obcí)

Hned v úvodu Petr Papoušek, předseda pořádající Federace židovských obcí, uvedl, že loňskými událostmi „byl zasažen celý židovský svět, i ten český. Dnes jsme se sešli, abychom uctili památku těch, kteří už nejsou mezi námi. Myslíme na unesené.“ Právě jejich jména a fotky před začátkem akce pořadatelé promítali. Při teroristickém útoku na Izrael loni palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí, většinou civilistů, a 251 osob unesli, stovka jich stále nebyla propuštěna.

Shromážděné pozdravila velvyslankyně Izraele v ČR Anna Azariová a poděkovala českému státu za podporu. Jak poznamenal Papoušek, boj proti terorismu může mít i podobu boje o podporu veřejnosti, který se vede i v Česku. „Je mi smutno z množství dezinformací a cílených lží,“ dodal Papoušek s tím, že tyto dezinformace se snaží označit Izrael jako viníka.

Dále vystoupili režisér Václav Marhoul, herečka Jitka Čvančarová nebo předseda kolegia Paměti národa Jan Dobrovský. Podle něj se po říjnovém útoku objevil jiný typ antisemitismu, který „přichází ze špičkových levicových univerzit a od jejich učitelů“. Marhoul se v projevu podivoval, že jsou lidé, ve kterých loňský útok vyvolal sympatie. Na shromáždění dorazili mj. i senátor Jiří Drahoš nebo kardinál Dominik Duka.

„Jsem rád, že mohu žít v zemi, kde je ještě možno veřejně podpořit Izrael. A moc mě těší, že Židé už dobře vědí, že mnozí, kteří tam s nimi stojí, jsou křesťané,“ uvedl pro ŽV Michal Klesnil, ředitel Nadačního fondu KMS. „Bylo to velmi emotivní,“ doplnil další z manifestujících.

Akci uzavřela modlitba za oběti, kterou pronesl zemský rabín Karol Sidon. Na závěr, přesně v sedm hodin, se rozezněly zvony blízkých kostelů. K připomenutí prvního výročí pogromu na Židy se z iniciativy ČBK a ERC podobně zvonilo i na jiných místech Česka.

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné