Přehled článků Zaostřeno politika volby Slovensko

Slovensko, volby a rozpuštění křesťané

Slovensko má po volbách. Výsledky s napětím sledovalo i mnoho českých pozorovatelů a upřímných křesťanů. Potemnělé scénáře mnohých se naplnily. Zvítězil Robert Fico a jeho strana Směr. Obavy vzbuzovala především proruská rétorika této strany, blízké vztahy s živým podsvětím Slovenska a viditelná touha po zajištění beztrestnosti sobě i svým kamarádům.

Bratislava (ilustrační foto Martin Katler, Unsplash)

Audio pouze pro předplatitele

0:00 / 0:00

Zvítězil sice Fico, ale především promluvil lid. Účast ve volbách byla nejvyšší od roku 1998 – 68,5 %. Směr zvítězil téměř ve všech okresech vyjma Bratislavy a okolí či regionů s převahou maďarského nebo tradičně katolického obyvatelstva. Zároveň ale Směr nezvítězil s jasnou převahou. Ze 150 míst ve Slovenské národní radě (SNR) získal 42, bude muset hledat koaliční partnery a dělat kompromisy.

Je třeba poznamenat, že šlo o volby předčasné. V roce 2020 vznikla protificovská koalice zformovaná na vlně emocí po vraždě mladých novinářů, snoubenců Kuciakových. Tato koalice se ovšem nedokázala dohodnout a po celou dobu vládnutí prožívala stálou krizi a vnitřní rozbroje. Nakonec se rozpadla. A právě tato napětí přinesla voličům zklamání a ztrátu nadějí. Otevřela dveře návratu starých struktur. Východ má rád pevnější ruku.

Můžeme se ptát: Jak je možné, že v „křesťanském“ Slovensku (podle sčítání lidu se zde hlásí ke křesťanství 68 % obyvatel) nezvítězila jasně křesťanská str ...

Odemkněte si kompletní obsah webu!

Všechny články ke čtení i poslechu již od 41 Kč/měsíc. První měsíc jen za 1 Kč!

Koupit předplatné